MAE: Sugerăm părții ungare să citească Tratatul de bună vecinătate cu atenție și să respecte prevederile sale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că Tratatul politic bilateral de bună vecinătate din 1996 nu dă dreptul Ungariei să ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minorități și sugerează părții ungare să citească documentul cu atenție și să-i respecte prevederile.

Foto: (c) RADU TUTA/AGERPRES ARHIVA

„Poziția pe care ministrul român de externe a exprimat-o ieri este cât se poate de clară și nu este cazul să o explicăm suplimentar: tratatul politic bilateral de bună vecinătate din 1996, conform art 15 și anexei la tratat, nu dă dreptul Ungariei să ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minorități, iar Ungaria a acceptat acest lucru prin textul tratatului. Acesta este singurul aspect cu privire la care se poate spune că autonomia este o chestiune bilaterală. Prin urmare, sugerăm ca partea ungară să citească Tratatul cu atenție și să respecte prevederile sale”, se afirmă într-un comunicat al Direcției Purtător de Cuvânt și Comunicare din cadrul MAE remis vineri AGERPRES.

În ceea ce privește relația României cu cetățenii săi, aceasta nu privește niciun alt stat, inclusiv Ungaria, adaugă sursa citată.

„Pe de altă parte, luăm notă de faptul că MAE ungar susține, prin purtătorul său de cuvânt, că ‘inițiativele Ungariei nu vizează obținerea autonomiei teritoriale’, ceea ce reprezintă un progres față de discursul recent din România al premierului Orban, care spunea că ‘Dacă maghiarii din Transilvania ar ajunge în situația în care să nu primească de la statul român resursele care li se cuvin, atunci pot conta pe susținerea Ungariei (…). De multe ori, în Occident, disputa pe tema autonomiei este și o problemă financiară”, se arată în comunicatul MAE român.

Reacția diplomației de la București vine după ce purtătoarea de cuvânt a MAE ungar, Anna Nagy, a declarat vineri pentru MTI că păstrarea chestiunii autonomiei pe agendă nu încalcă nici pe departe Tratatul de bază româno-ungar, întrucât acesta stipulează că situația minorităților este o problemă bilaterală.

Potrivit agenției naționale de presă ungare, ea a reacționat la o declarație de joi a ministrului român de externe, Titus Corlățean, care a afirmat că sprijinul ungar pentru autonomia etnică încalcă Tratatul de bază româno-ungar.

În ceea ce privește autonomia, Anna Nagy a spus că guvernul român riscă mai degrabă să provoace o dispută cu proprii cetățeni decât cu Ungaria, dat fiind că este vorba în principal despre un demers al unor cetățeni români de etnie maghiară.

Totuși, istoria arată că autonomia nu poate fi obținută fără sprijinul țării-mamă, a spus Nagy, adăugând că inițiativele Ungariei nu au drept scop obținerea autonomiei teritoriale.

„Acest lucru este frecvent interpretat greșit de partea română”, a mai afirmat ea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.