Mâine, exerciţiu de alarmare publică în caz de accident chimic, în Baia Mare!

sirena-alarmareMâine, exerciţiu de alarmare publică în caz de accident chimic, în Baia Mare!

În conformitate cu Planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgență pe anul 2015 al judeţului Maramureş şi cu Planul de Analiză şi Acoperire a Riscului din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare, în data de 14.10.2015 se va desfăşura un exercițiu de alarmare publică în caz de accident chimic pe timpul transportului substanţelor periculoase.

Prin acest exercitiu se urmăreşte organizarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul operativ din municipiul Baia Mare, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident chimic; punerea în aplicare a Planului de Analiză şi Acoperire a Riscului; desfăşurarea acţiunilor de intervenţie pentru limitarea şi înlaturarea urmărilor unui accidentcu poluare chimică; activitatea populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici la introducerea semnalelor ”Alarmă Chimică” şi “Încetarea alarmei”.

 

Alarma va suna la 10.05! Circulația va fi întreruptă de pe strada Mărgeanului până la serele SPAU și pe strada Fabricii!

 În data de 14.10.15, la ora 10:05, va fi transmis, prin mijloacele de alarmare instalate în municipiul Baia Mare, semnalul acustic “Alarmă Chimică” constând în 5 semnale acustice cu durata de 16 sec. fiecare, cu pauză de 10 sec. între ele, pentru alarmarea popuaţiei în urma producerii unui accident chimic pe strada Mărgeanului, la intersecţia cu strada Fabricii, în care este implicată o cisternă ce transporta toluen diizocianat. Fiind o substanţă deosebit de toxică, se va opri circulaţia pe ambele sensuri de la intrarea la SC REMAT SA de pe strada Mărgeanului pîna la serele SPAU şi pînă la S.C. Cozmircom SRL pe strada Fabricii, stabilindu-se o zonă de izolare cu o rază de cca. 200m, realizarea protecţiei populaţiei prin evacuare şi izolare în spaţii închise cu etanşarea uşilor şi ferestrelor şi transmiterea câtorva reguli de comportare ce trebuiesc luate imediat după producerea accidentului. La terminarea exercitiului va fi transmis continuu, timp de 2 minute, prin mijloacele de alarmare instalate, semnalul acustic ”Încetarea alarmei” semnificând încheierea exercitiului.

REGULI DE COMPORTARE la recepţionarea semnalului ”ALARMĂ CHIMICĂ”

Preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, Cătălin Cherecheş primarul municipiului Baia Mare vine cu o serie de recomandări în astfel de cazuri, pentru siguranța cetățenilor. Astfel, este necesar să întrerupeţi orice activitate, să nu intraţi în panică și să înştiinţaţi şi vecinii despre pericol. Folosiţi masca contra gazelor sau batista umezită pentru protejarea căilor respiratorii şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată încăpere care poate fi etanşată. Totodată, etanşaţi foarte bine geamurile şi uşile folosind bandă adezivă sau alte materiale și procedaţi la fel şi cu adăposturile de animale şi păsări. Lăsaţi deschis radioul şi televizorul pe posturile locale pentru a recepţiona comunicatele ce se transmit șipărăsiţi încăperea numai la ordinul organelor de protecţie sau la semnalul de sirenă “Încetarea alarmei”. Nu uitați, printr-un comportament preventiv, vă salvaţi viaţa şi bunurile!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.