Mâncarea din import asigură mai mult de jumătate din necesarul de consum în cazul multor alimente de bază

Chiar dacă avem una dintre cele mai mari suprafețe arabile din Europa, România este dependentă de importuri pentru a-și asugura necesarul de consum. Pentru unele culturi, precum cea a orezului, 2016 a fost un an al recordurilor din punct de vedere al producției, dar și a consumului, în timp ce în cazul leguminoaselor, spre exemplu, s-a atins un nou maxim în ceea ce privește importurile.

Românii continuă să mănânce tot mai mult din import, chiar dacă avem printre cele mai mari suprafețe de teren arabil, iar fondurile UE pentru acest sector continuă să crească, arată o analiză a Institutului Național de Statistică care oferă informații atât asupra consumului cât și asupra resurselor produselor agricole.

Aproximativ jumătate din legumele din piețe sunt de import

Astfel, în anul agricol 2015/2016, am consumat mai mult din import, atât legume cât și fructe. În cazul legumelor, spre exemplu, importurile (inclusiv pepeni) au atins cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, raportând o creștere cu 64,8% faţă de anul 2011/2012 când s-a înregistrat nivelul minim. S-a ajuns astfel ca importurile să contribuie în proporţie de 15,7% la formarea resurselor, cu 2,4 puncte procentuale mai mult decât în anul precedent. Mai mult, din totalul consumului uman intern, 48,3% a fost asigurat din importuri, față de 34,3% în anul 2011/2012.

În schimb, exporturile au scăzut cu 8,6% în anul 2015/2016 comparativ cu anul precedent, când au avut cel mai înalt nivel al perioadei analizate şi au crescut cu 36,4% faţă de nivelul minim (anul 2012/2013).

În ceea ce privește consumul intern, acesta a fost cu 6,7% mai mic faţă de anul 2011/2012, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al perioadei analizate, dar cu 6,6% mai mare faţă de anul 2012/2013 (nivelul minim). În cifre absolute, consumul uman s-a cifrat la 64,5 mii de tone, iar din import au venit 31,2 mii de tone.

Peste 10% din cartofii din magazine sunt de import

S-a ajuns ca 13% din consumul uman de cartofi să fie asigurat de import, având în vedere că în anul 2015/2016 resursele de cartofi au atins nivelul minim al perioadei analizate şi au scăzut cu 33,4% faţă de nivelul anului 2011/2012, când s-a înregistrat nivelul maxim.

Totuși, față de anul precedent (nivel maxim), importurile de cartofi în anul 2015/2016 au scăzut cu 15,5%, dar au crescut cu 20,6% faţă de anul 2010/2011, când s-a înregistrat nivelul minim.

Exporturile de cartofi în anul 2015/2016 au avut aceeaşi evoluţie ca şi importurile, au înregistrat nivelul maxim tot în anul precedent, faţă de care au scăzut cu 15%, dar au crescut cu 35% faţă de anul 2012/2013 când s-a înregistrat nivelul minim al perioadei analizate. Consumul intern de cartofi a scăzut în anul 2015/2016 (2,8 milioane tone) faţă de anul 2011/2012 (nivelul maxim), dar a crescut cu 5,1% faţă de anul 2012/2013, când s-a realizat cel mai mic nivel din perioada analizată.

Importăm 22% din roșiile pe care le mâncăm

În anul agricol trecut, România a produs 419.000 de tone de roșii, față de 428.000 cu un an în urmă și aproximativ 578.000 de tone în anul agricol 2011/2012, astfel că și importurile au crescut la 66.000 de tone, un record pentru ultimii cinci ani. Importurile au asigurat astfel 22% din consumul uman.

În ceea ce privește consumului intern de tomate proaspete (exclusiv autoconsumul), acesta  a scăzut cu 22% faţă de nivelul maxim realizat în anul 2011/2012. Cea mai mare pondere în consumul intern (61,5%) o reprezintă consumul uman, care a scăzut cu 3,1% faţă de anul precedent.

Aproximativ o treime din fructele proaspete vin din import

Citeste mai mult pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.