Mândri să fim români! Mesajul presedintelui Consliului Judetean Maramues cu ocazia Unirii de la 24 ianuarie 1859

Dragi maramureșeni,

Anul acesta, românii de pretutindeni sărbătoresc centenarul nașterii statului modern, eveniment major în existența și definirea identității noastre ca nație.  România de astăzi, un stat independent și suveran, membră a Uniunii Europene și a NATO, nu ar fi existat fără evenimentele din 1859. Atunci a fost momentul în care intelectualii progresiști ai secolului au hotărât, de comun acord, că pentru a avea un viitor cert într-o epocă istorică zbuciumată, românii din cele două state vecine trebuie să se unească, odată și pentru totdeauna.

Dar cu toate acestea, hotărârile celor două organe legislative nu puteau fi înfăptuite fără suportul direct al maselor populare, cele care au decis și au semnat prin vocile lor, actul de naștere al Principatelor Unite ale Moldovei și Țăii Românesști. Primul pas odată făcut, noul stat și-a început parcursul spre modernizare și dezvoltare, un drum lung și anevoios care a fost finalizat în 1 Decembrie 1918, prin Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia.

Noi, urmașii celor care stau la baza genezei României de azi, aducem un omagiu fierbinte celor care, prin curaj și inteligență, în profida vicisitudinilor și a pericolelor vremii, au desăvârșit visul de secole al românilor din cele două provincii, unirea lor între granițele unui singur stat. La aniversarea a 159 de ani de la marele eveniment, suntem datori să ducem mai departe năzuințele înaintașilor, militând pentru binele și viitorul nostru ca nație, întru-un stat unitar, indivizibil și suvernan. Și o vom face!

 

Gabriel Valer Zetea,

Președintele Consiliului Județean Maramureș

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.