Maramures: Circulație rutieră în condiții de iarnă

Vremea a fost deosebit de rece, geroasă dimineața și noaptea. Cerul a fost  variabil, temporar noros. Vântul a suflat slab, la moderat.  Temperaturile maxime, în cursul zilei au avut valori cuprinse între -5 grade Celsius (Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag) și -3 grade Celsius ( Baia Mare și Sighetu Marmației). La această oră, valorile temperaturii aerului indică -17 grade Celsius la Vf. Iezer, în Pasurile Prislop și Pasul Gutâi, -15 grade Celsius la Ocna Șugatag, Târgu Lăpuș și Petrova, -14 grade Celsius la, Sighetu Marmației, Borșa Vișeu de Sus și Baia Mare. Rețeaua de drumuri naționale din județ este practicabilă. Pe sectoarele de drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă. Cerul este senin pe majoritatea sectoarele de drumuri naționale, iar vizibilitatea în trafic este bună. Carosabilul este curat și parțial umed pe majoritatea sectoarelor  de drumuri naționale. În Pasul Gutâi, între km 20 și km 30 partea carosabilă este umedă. Zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm se găsește depusă pe carosabil în Pasul Prislop, între km 156 și km 180. S-a intervenit cu șase utilaje și s-au împrăștiat patru tone de material antiderapant pentru prevenirea și combaterea poleiului. Stratul de zăpadă măsura 50 cm la Vf. Iezer, 28 cm la Cavnic, 24 cm la Băiuț, 15 cm în Baia Borșa, 11 cm la Săcel și Mara, 6 cm la Târgu Lăpuș și Ocna Șugatag 1 cm în Baia Mare

Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile. Pe majoritatea cursurilor de apă din județ sunt instalate fenomenele de iarnă.  Nu au fost semnalate probleme pe cursurile de apă din județ. Gheața este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vișeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Botiza, Boicu, Mara, Cosău, Săsar, Sălaj, Suciu, Firiza. Temperaturile scăzute au favorizat formarea unui pod de gheață cu ochiuri pe râurile Cavnic și Nistru. Un pod de gheață compact este format pe râul Bîrsău. Po de gheață întrerupt este  pe cursul râului Mara. Curg sloiuri de gheață pe cursurile râurilor Tisa, Vișeu, Iza, Cosău, Lăpuș, Someș și Suciu. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se desfășoară în conformitate cu regulamentul de exploatare, în condiții de siguranță.

Pentru astăzi, prognoza meteorologică prevede că vremea se va menține deosebit de rece, geroasă dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil., cu înnorări la sfârșitul intervalului. Vântul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între -7 grade Celsius și -5 grade Celsius. Cele minime vor fi cuprinse între -15 grade Celsius și -13 grade Celsius, mai scăzute în zonele depresionare până spre valoarea de -18 grade Celsius.

Din data de 3 martie a.c., vremea se încălzește. Cerul va fi temporar noros și pe arii relativ extinse va ninge slab. Temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între 2 și 5 grade Celsius, iar cele minime între -6  și -3 grade Celsius. Izolat vor fi condiții de ceață. Ca estimare a prognozei meteorologice, temperaturile vor ajunge la valori maxime de 9-10 grade Celsius, iar cele minime de 1 grad Celsius, respectiv 2 grade Celsius, în zilele de 7 și 8 martie și până în data de 11 martie nu vor avea variații importante. Precipitații mai însemnate cantitativ vor i în intervalul 2-3 martie.

Conducătorii de autovehicule pot solicita informații despre starea de practicabilitate a rețelei de drumuri rutiere sau anunța dacă întâmpină probleme în trafic la Secția de Drumuri Naționale Baia Mare, telefon 0262 212138, respectiv S.C. Drumuri și Poduri S.A. Maramureș, telefon 0262 213144.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.