Maramureş: Municipiul Iaşi, desemnat Capitala Tineretului din România în anul 2019

Municipiul Iaşi a fost desemnat, sâmbătă seara, noua Capitală a Tineretului din România din anul 2019, anunţul fiind făcut de ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, în faţa peste 800 de tineri prezenţi la Gala Tineretului din România, eveniment găzduit de Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare.

Pentru titlul de Capitală a Tineretului din România au candidat oraşele Braşov, Roman şi Iaşi. În prezent, municipiul Baia Mare deţine titlul de Capitală a Tineretului din România, până la predarea mandatului către municipiul Iaşi.

Anterior anunţului, Ministerul Tineretului şi Sporturilor a premiat o serie de proiecte pe diferite domenii care au fost iniţiate de tinerii din ţară.

În cuvântul său, rostit în faţa participanţilor, ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a subliniat că premiile sunt acordate de minister pentru a încuraja activităţile de tineret.

„Suntem la Gala Tineretului (…), un eveniment ce are menirea de-a premia, a arăta un semn de recunoştinţă acelor organizaţii, acelor tineri care s-au implicat, care au făcut proiecte, cu şi pentru tineri. Este modalitatea noastră de a ne arăta recunoştinţa. De asemenea, o să premiem cea mai activă şi cea mai implicată casă de cultură a studenţilor, direcţie de tineret şi sport din ţară şi centrul de tineret care au fost mult mai active în cadrul acestui proiect. Este un lucru mărunt care putem să-l impulsionăm. Pot să spun că sunt mândră să fac parte din această generaţie, o generaţie care are o responsabilitate imensă, o generaţie ce are datoria de a prelua o moştenire de la generaţiile trecute, de a o prelua, dezvolta şi de-a o preda următoarelor generaţii”, a spus Ioana Bran.

De asemenea, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a subliniat că proiectele de tineret trebuie susţinute cu bani de la administraţiile locale.

„Pentru municipiul Baia Mare este o onoare să găzduiască un asemenea eveniment (…) Suntem într-un an special, într-un an Centenar (…) Suntem azi o mare familie, gândim, sprijinim şi creăm oportunităţi pentru tot ce înseamnă mişcare de tineret din România. Lucrul acesta trebuie să se întâmple şi la nivel local, iar aceste proiecte trebuie susţinute în primul rând cu bani, bunăvoinţă, prietenie, bună credinţă, încredere, pentru că fiecare dintre actori doresc să facă lucruri, şi toate aceste chestiuni trebuie susţinute cu bani (…) Ne-am dori noi ca şi români, dar şi ca tineri, să ne orientăm spre educaţie, spre sănătate, spre tineret, spre sport, spre mediu şi mai puţin spre dotări cu avioane americane sau cu avioane din altă parte, cu miliardele acelea de euro sau de dolari, cred că le merită tineretul din România, le merită părinţii sau bunicii noştri care sunt bolnavi, cred că le merită copiii care trebuie să fie educaţi şi cred că le merită statul român, care trebuie să fie nu neapărat un stat de drept, ci trebuie să fie un stat care trebuie să stea drept în faţa celorlalţi care sunt parteneri egali cu noi”, a spus Cătălin Cherecheş.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a îndemnat tinerii să se implice în politică şi în administraţia locală.

„Lumea e într-o continuă schimbare, România trebuie să ţină pasul cu aceste schimbări şi avem nevoie de o generaţie curajoasă şi foarte bine pregătită. Şi pentru că acest lucru se întâmplă pentru voi, fiecare dintre voi trebuie să faceţi mai mulţi paşi. Generaţia noastră, a domnului primar (Cherecheş n.r.) am făcut paşi curajoşi de a ne implica în cariera politică, cred că e momentul ca voi să faceţi acest lucru şi să vă implicaţi în administraţie”, le-a transmis Gabriel Zetea tinerilor prezenţi la eveniment.

Oraşul ales Capitală a Tineretului din România beneficiază din partea Erste BCR de un premiu în valoarea de 50.000 de euro. Anterior Băii Mari, capitale ale tinerilor au mai fost municipiile Timişoara şi Bacău.

Totodată, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a anunţat public candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.