MARAMUREȘ: REȚINUȚI PENTRU TRAFIC DE PERSOANE ȘI SUPUNEREA LA MUNCĂ FORȚATĂ

La data de 22 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane bănuite de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

În urma extinderii urmăririi penale, în cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 -mai 2023, două dintre persoanele bănuite de comiterea faptei ar fi recrutat, transportat și adăpostit mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, în scopul exploatării lor prin muncă.

Acestora le-ar fi fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea persoanelor vătămate, pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite.

De asemenea, a treia persoană ar fi adăpostit, prin constrângere, în imobilele deținute, în scopul exploatării prin muncă, o persoană vulnerabilă cu handicap neuropsihic, unde ar fi supus-o la muncă forţată (persoana vătămată ar fi fost obligată să îngrijească animalele, să efectueze diferite activităţi agricole, să muncească în gospodăria acestuia și să îndeplinească orice alte sarcini).

La data de 22 iunie a.c., în baza probatoriului administrat, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a trei persoane.

În cursul zilei de azi, 23 iunie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș, cu propunerea de arestare preventivă a celor trei persoane, pentru 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.