MARAMURES: Ziua Jandarmeriei Române

Azi, 03 aprilie a.c., pe platoul de la sediul Jandarmeriei Maramureş, s-a desfăşurat Ceremonialul Militar, eveniment organizat cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Încă de la înfiinţare, Jandarmeria a fost considerată o armă de elită fiindcă Jandarmeria cu toate structurile este privită ca un corp din cele mai alese, desprinzându-se clar scopul pentru care a fost creată „acela de a priveghea siguranţa publică, ţinerea unei bune rânduieli, ducerea la îndeplinire a legilor”. Timpul a dovedit că Jandarmeria Română, datorită caracterului său militar, organizării sale, drepturilor juridice existente, capacităţii de intervenţie susţinută printr-o dotare specializată, era capabilă să facă o trecere fără nici o ruptură de la o perioadă normală la cea de criză şi chiar la starea de război, fiind adaptată unor situaţii de conflicte de joasă sau de înaltă tensiune. Jandarmeria a participat cu succes la toate operaţiunile armatei, la marile bătălii, aducându-şi aportul substanţial la succesul acestora. Legea de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române, face o delimitare clară a atribuţiilor acesteia, organizând-o pe baze moderne, făcând-o compatibilă cu structurile similare ale Uniunii Europene. 3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române, reprezintă pentru toţi jandarmii un moment de bucurie deosebit, pentru că Jandarmeria s-a impus  prin seriozitate, exigenţă şi transparenţă, prin rezultatele obţinute, devenind garantul ordinii şi siguranţei publice. Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar de astăzi este unul al conştientizării valorilor care ne-au oferit constanţă şi eficienţă: devotamentul, sacrificiul, onoarea şi spiritul de corp, a individualităţii unice a Jandarmeriei şi mai ales, a rolului pe care cetăţenii ni-l cer, de 168 de ani, să îl jucăm – garant al siguranţei publice şi al aplicării corecte a legii!

În această zi de sărbătoare, ne-au onorat cu prezenţa: domnul  Vasile Moldovan, prefect al judeţului Maramureş, domnul Doru Ioan Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, domnul Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare, şefii/ reprezentanţii  structurilor din sistemul de ordine şi siguranţă publică, apărare şi securitate naţionala la nivel judeţean, pe care îi salutăm cu respect şi de asemenea le mulţumim că au ales să sărbătoreasca această zi alături de jandarmii maramureşeni.

După oficierea serviciului religios de către domnul Preot militar doctor Achim Daniel, domnul Vasile Moldovan, prefect al judeţului  Maramureş, a prezentat mesajul doamnei Carmen Dan,  Ministrul Afacerilor Interne, adresat cu ocazia sărbătoririi a 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române precum şi mesajul prefectului. De asemenea, domnul Doru Ioan Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş şi domnul Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare, au prezentat mesajele cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române iar apoi, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, domnul locotenent colonel Petru Marcel Florişteanu, a prezentat mesajul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, domnul colonel Cucoş Sebastian Gheorghe şi mesajul Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, cu ocazia sărbătoririi a 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Au urmat  prezentarea ordinelor de înaintare în grad înainte de termen, de trecere în rezervă cu drept la pensie a unui subofiţer precum şi acordarea unor recompense. Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, a înaintat în grad înainte de termen 9 jandarmi maramureşeni şi a acordat un număr de 53 de recompense personalului unităţii pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu constând în mulţumiri şi felicitări iar apoi, a urmat activitatea de premiere prin înmânarea de cupe şi diplome, pentru câştigătorii concursurilor sportive, interne şi inter-instituţionale organizate de Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş cu ocazia Zilei Armei.

Prezent la eveniment primarul Cătălin Cherecheş a declarat: „Se împlinesc 168 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, o structură vitală pentru siguranța națională, pentru siguranța comunităților locale, pentru asigurarea climatului de liniște și ordine publică. Mă alătur celor care în aceste momente aduc cuvinte de laudă românilor care poartă cu cinste și demnitate uniforma militară, în pofida lipsurilor care afectează și această tagmă.

În numele meu şi al băimărenilor care sunt beneficiarii direcţi ai activităţii de zi cu zi a celor care lucrează neîncetat pentru a asigura liniştea şi ordinea publică a oraşului, transmit cele mai bune gânduri și urări tuturor angajaților Inspectoratului de Jandarmi Județean “Pintea Viteazul” Maramureș. Tuturor celor care aduc cinste României prin alegerea acestei meserii, le mulţumesc pentru că reprezintă întruchiparea unor valori care constituie coloana vertebrală a stabilităţii naţionale.

Vă felicit pentru exemplul de moralitate şi cinste, pentru spiritul civic şi responsabilitatea cu care zi de zi, în pofida greutăţilor şi a sacrificiilor, vă faceţi datoria. Vă mulțumesc și sunt recunoscător pentru tot ceea ce reprezentați pentru comunitatea băimăreană, pentru județul Maramureș, pentru România.”

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.