Deși autoritățile atrag atenția de ani de zile că folosirea telefonului mobil la volan este extrem de periculoasă, șoferii încă nu au renunțat la acest obicei.
Mare atenție, șoferi! Apar super-radarele care vor surprinde tot ce mișcă în trafic. Pentru a-i determina pe șoferi să renunțe la utilizarea telefoanelor în timp ce conduc, autoritățile au decis să îi sancționeze, cu toate acestea încă mai există în trafic oameni care sunt prinși pe picior greșit.
Pentru a eradica acest fenomen, o țară europeană introduce așa-numitele super radare, care îi va detecta pe șoferii care utilizează telefonul mobil.
Este vorba de Germania care, după modelul Olandei, va introduce aceste radare în unele landuri.
Aceste camere îi vor detecta pe șoferii care vor ține telefonul mobil în mână în timp ce se află la volan. Landul Renania-Palatinat a finalizat deja un proiect-pilot cu un astfel de sistem, iar primele dispozitive urmează să intre în uz în mod regulat.
În Germania, folosirea telefonului mobil la volan se sancționează cu 1 punct de penalizare și 128 de euro amendă.
Cutia care va trebui să nu lipsească din maşină din iulie 2024
Poliţia a aflat de accidentul în care a fost implicat Gigi Becali fără ca acesta să sune la poliţie. Din acest an, maşinile noi vor avea în plus o cutie neagră pe modelul avioanelor, extrem de importantă în analizarea evenimentelor rutiere grave.
Cutia neagră devine obligatorie pentru mașinile noi – O cutie mică va fi obligatorie în toate mașinile noi din iulie 2024. Poate fi deosebit de important pentru șoferi în cazul unui accident. Din 7 iulie 2024, o „cutie neagră” va fi obligatorie pentru toate vehiculele nou înmatriculate. După cum raportează ADAC, așa-numitul Event Data Recorder (EDR) înregistrează o perioadă scurtă de timp înainte și după accident, în cazul unui accident. Un EDR este deja instalat în multe vehicule astăzi. În cazul unui accident, sunt înregistrate 5 secunde înainte și 0,3 secunde după. Acestea includ date precum viteza, turația motorului, unghiul de virare și dacă airbag-ul a fost declanșat. Totul funcționează folosind datele GPS. Caseta înregistrează permanent toate datele și le suprascrie din nou. Datele sunt salvate doar dacă vehiculul se accidentează.
Datele sunt stocate inițial doar local în vehicul. Acestea pot fi citite prin interfața OBD sau pe unitatea de control airbag, unde este instalat de obicei EDR. Trebuie menționat că inițial doar proprietarul vehiculului sau șoferul au voie să acceseze datele înregistrate.
Cod rutier 2024. Poliția are nevoie de o hotărâre judecătorească pentru a le putea citi. ADAC subliniază că EDR nu poate înlocui reconstituirea convențională a accidentelor. Salvează doar date despre propriul vehicul, dar nu despre alți utilizatori ai drumului. În schimb, este o sursă suplimentară de informații.sursa