Medicamentul care a produs cel puțin 500 de decese! Era prescris pe scară largă ca unul pentru slăbit

Gigantul farmaceutic francez Servier a fost găsit vinovat de înșelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijență și omor de un tribunal din Paris. Judecătorii au considerat că medicamentul vândut de această companie a dus la decesul a cel puțin 500 de persoane. Acest medicament, inițial un folosit pentru diabet, era prescris pe scară largă ca unul pentru slăbit.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

Firma franceză Servier a primit amendă pentru vânzarea medicamentului Mediator, un medicament pentru slăbit care ar fi cauzat moartea a sute de oameni, relatează dpa, după cum transmite Agerpres.

Un tribunal din Paris a decis luni că firma Servier trebuie să plătească 2,7 milioane de euro (3,17 milioane de dolari) şi a fost găsit vinovată de înşelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor.

Un fost manager al firmei a primit, de asemenea, o condamnare cu suspendare de patru ani. În plus, victimele vor primi în total 160 de milioane de euro, reprezentând daune.

Medicamentul în cauză ar fi dus la decesul a cel puţin 500 de pacienţi, conform unui studiu realizat de departamentul pentru securitatea medicamentelor din Franţa.

De asemenea, departamentul a fost amendat cu 300.000 de euro pentru că nu a retras medicamentul de pe piaţă în timp util, deşi efectele sale adverse erau cunoscute, a decis judecătorul.

Mediator a fost lansat inițial ca medicament pentru diabet, în anii ’70

Pastilele, care nu mai sunt vândute în Franţa, ar fi afectat sistemul cardiovascular. Servier a negat însă întotdeauna aceste afirmaţii.

Medicamentul Mediator s-a aflat la vânzare pe piață timp de peste 30 de ani înainte de a fi retras din utilizare în 2009, după ce aproximativ 5 milioane de persoane l-au consumat.

Medicamentul, inițial un folosit pentru diabet, dar prescris pe scară largă ca un inhibitor al apetitului, a fost retras ca urmare a îngrijorărilor cu privire la riscul crescut de boli de inimă.

Decizia de a-l scoate de pe piață a venit însă la un deceniu după ce au apărut primele cazuri care leagă medicamentul de bolile de inimă.

Compania Servier a spus că nu a fost conștientă de riscurile acestui medicament până în 2009, adăugând că nu a pretins niciodată că este un medicament pentru slăbit.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.