MENŢIUNE pentru elevii maramureşeni la Concursul Naţional de Fizică aplicată “UNIVERSUL EINSTEIN”          

În perioada 14-16 iulie 2017, la Bistriţa, a avut loc etapa finală a Concursului Naţional de Fizică pentru elevi “ Universul Einstein”, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie.

În concurs s-au înscris în perioada mai-iunie 2017, 197 proiecte, autorii 415 (elevi şi profesori), provenind din 27 judeţe . În urma preselecţiei, au fost invitaţi la Bistrita, în finala din 14-16 iulie 2017: 112(elevi şi profesori). La secţiunea fizică teoretică-experimente echipajul racoviţean, calificat la faza finală a concursului, a fost Marc Adelina Paula, Pode Alexandra Paraschiva, Komloși Beatrisz Denisa, Talpoș Florina Dorina, Adoreanu Kraiger Stefan Mark.

La capătul unui adevărat maraton prin universul fizicii, în urma unei foarte strânse competiţii (52 lucrări din 27 judeţe), maramureşenii  reprezentaţi la Bistriţa de eleva Marc Adelina Paula din clasa a XI a D, de la  Liceului Teoretic “Emil Racoviţă” Baia Mare, coordonat de profesor Cornelia Lăcrămioara Aniţaş, a obţinut  menţiune la categoria dedicată liceelor.

Acestea au fost de un nivel ştiinţific ridicat, iar juriul de specialitatate, alcătuit din cadre didactice preuniversitare, inspectori, a  fost prezidat de prof. univ. dr. Mihai Todică (Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca), vicepreşedinte fiind prof. dr. fiz. Silvestru Popescu. Elevilor le-au fost oferite diplome, medalii din partea organizatorilor şi repere importante privind orientarea în carieră a viitorilor absolvenţi din partea domnului prof. univ. dr . Mihai Todică. În aşteptarea rezultatelor, participanţilor li s-au organizat în excursii la obiective turistice din judeţul Bistriţa- Băile FIGA. S.C.Betak S.A.Bistriţa şi Continental Automotive România au fost printre sponsorii activităţii.

Ediţia a XIII-a fost o reuşită, atât ca organizare, cât şi ca nivel ştiinţific, după părerea celor prezenţi din alte localităţi şi a prof. Cornelia Aniţaş  coordonatorul de la  Liceului Teoretic “Emil Racoviţă” din Baia Mare, care ne-a declarat:  “Pentru noi,  din 2007, Bistriţa este capitala fizicii şcolii româneşti. Aşa am simţit-o alături de elevii pasionaţi de elaborarea şi construcţia proiectelor practice în fiecare an. Pe an ce trece, proiectele sunt din ce mai îndrazneţe şi mai elaborate. De  zece ani, un adevărat schimb de experienţă între elevii participanţi, profesorii îndrumători şi membrii juriului, care ne-au făcut să simţim competiţia un minunat schimb de experienţă.” Impresiile elevei Marc Adelina Paula: „Concursul a fost o experienţă  memorabilă în care emoţiile, bucuria, prietenia şi oamenii frumoşi pe care i-am întâlnit au lasat în urmă amintiri de neuitat.”

Racoviţenii împlinesc un deceniu de când participă la Concursul Naţional de fizică aplicată ,,UNIVERSUL EINSTEIN” a ajuns la a XIII–a ediţie. Făcând un bilanţ, ne amintim cu plăcere de colaborările fructuoase a Liceului Teoretic “Emil Racoviţă” cu Palatul Copiilor Bistriţa (din 2007), Palatul Copiilor Baia Mare ( din 2008 ), Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” Maramureş (din 2013 prin intermediul clubului de fizică, reuşind să elaborăm revista “Quarc”).

Aduc mulţumiri domnului coordonator al proiectului prof.Nicoară Dorel, care prin această competiţie dă un impuls promovării la justa valoare a acestei ştiinţe fundamentale – FIZICA şi în fiecare an ne-a facut să ne simţim valoroşi, părinţilor elevei Marc Adelina Paula, care au susţinut-o financiar în transportul ei la competiţie, pentru a putea fi reprezentat liceul nostru in faza finala a concursului, părinţilor elevului Adoreanu Kraiger Stefan Mark care l-au susţinut financiar în confecţionarea machetei-maşina ARDUINO, ISJ MM-inspectorului de specialitate fizică-chimie profesor Carmen Maria Ulici şi conducerii liceului pentru sprijinul acordat. Doresc elevilor VACANŢĂ PLĂCUTĂ.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.