Mesajul primarului Cătălin Cherecheș: „România, 100 de ani. Gândurile unui simplu român care își iubește țara”

România, 100 de ani

Gândurile unui simplu român care își iubește țara

Dragă Românie, ce ți-aș putea dori eu, un om simplu și umil în fața măreției tale? Un român pur sânge, credincios și neclintit din iubirea sa de neam și de țară? Un veșnic îndrăgostit de pământul tău sfânt, de istoria și codrii tăi, dar mai ales de oameni? Am tot încercat să-ți scriu un mesaj de suflet acum, de Centenar, încărcat de emoție, gânduri înălțătoare și sentimente pure pe care ți le nutresc. Dar mâna care ține stiloul e ghidată nu doar de minte, ci și de suflet. Iar acolo, pe lângă iubirea eternă și prețuirea pentru care sunt pregătit să fac oricând sacrificiul suprem, cum au dovedit-o atâția dintre înaintații noștri bravi acum eroi, se regăsesc și neliniști și griji cu privire la soarta ta. Neliniști izvorâte inclusiv din starea de tranziție și debandada pe care le mențin mai marii zilei de câteva decenii.

Să fii iubită, Românie dragă! Și prețuită, chiar dacă unii dintre cei care astăzi poartă-n mâini destinul tău nu-s demni de această onoare și-și merită disprețul. Îți doresc să fii iubită și protejată de copiii care se pregătesc să devină protectorii tăi mâine. Să fie părinții lor înțelepți, să predea lecțiile de iubire nepătate de supărarea pe care cu toții o simțim. Să predea lecțiile de istorie și faptele marilor români care au știut să te protejeze, să apere cu viața lor vieților românilor și a celor care au săvârșit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. La fel cum atunci țara s-a repoziționat pe harta Europei, acum ar fi nevoie de o nouă schimbare, pentru mai binele românilor și pentru a obține din nou admirația celorlalte state. Dar istoria ne arată că-n toate timpurile pământul sfânt al neamului nostru a avut protectori care au devenit eroii noștri. Înseamnă că sunt și astăzi bărbați curajoși care să preia frâiele și să repună țara asta pe șine.

Îmi doresc pentru tine, dragă Românie, conducători moderni, deschiși la minte, cu caracter și personalitate, asemeni lui Ion I.C. Brătianu, Gheorghe Pop de Băsești, Mihai Viteazul ori Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza și mulți alții care au pus mai presus de orice patria și neamul. Ți-aș dori și-un Țepeș să vină călare, să facă ordine între călăi… Mă voi rezuma însă la o promisiune. Dragă Românie, jur pe ce am mai sfânt că te voi iubi și proteja cum știu eu mai bine indiferent de unde mă vor duce pașii. Voi face tot ce îmi stă în putință să îți apăr onoarea, numele, integritatea și oamenii. Din iubire, respect și prețuire eternă a pământului sfânt din care suntem plămădiți și unde ne-ntoarcem negreșit la final. Te iubesc, Românie dragă și veșnic te voi prețui! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze românii și România!

Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.