Mii de romani isi „cumpara” vechime la pensie, profitand de legea data anul trecut. Cat de rapid se recupereaza investitia

Mii de romani care nu au acumulat suficienti ani de vechime ca sa incaseze pensia de la stat profita din plin de o lege data pe vremea guvernarii Ciolos.

Isi platesc asigurarile sociale pentru anii in care nu au cotizat. Cei mai multi au ajuns in aceasta situatie pentru ca au lucrat la negru sau in strainatate fara contract.

In ultimii cinci ani, un barbat in varsta de 60 de ani din Iasi a avut grija de parinti si nu a avut serviciu. Cand a auzit ca legea ii permite sa isi cumpere vechime, s-a imprumutat de la rude si a mers la casa de pensii unde a incheiat un contract de asigurare sociala.

Barbat: „4 ani si 7 luni, atat imi mai trebuie, mai am 8 luni in care nu mi s-au platit darile la casa de pensii. Ingrijesc de parinti, au 87 de ani, sunt gradul 1 de invaliditate. Pentru mine e bine ca mai trebuia sa astept 4-5 ani.”

Pentru cei aproape 5 ani de vechime de care avea nevoie omul a dat putin peste 14 mii de lei. In aceeasi situatie, numai la Iasi, sunt peste 500 de persoane.

Maria Andronache, director casa de pensii Iasi: „Dintre acestea, deja 181 si-au depus dosarele de pensii. Sunt si conditii: persoana sa nu fi fost asigurata in ultimii 5 ani, sa nu aiba calitate de pensionar la incheierea contractului, /nu se incheie contract pentru perioada de studentie sau armata.”

Si clujenii au mers in numar mare la Casa de Pensii.

Vasile Moldovan: “Am platit din mana 3 ani si jumatate 10.380 si ceva de lei. In mod normal nu puteam sa ies la pensie la 60 de ani daca nu aveam platit complet 35 de ani contributie la pensie. Din cauza intreruperilor din perioada de dupa revolutie nu am avut complet vechimea

Mariana Salciuan, Director Adjunct Casa de Pensii Cluj: „Sunt fie persoane care nu au fost angajate cu contracte de munca, respectiv forme legale, fie au lucrat in strainatate si acolo nu aveau forme legale, fie erau persoane care aveau PFA-uri sau pur si simplu nu au lucrat si care acum vor sa isi completeze vechimea.”

Suma care trebuie platita pentru a cumpara anii de vechime se calculeaza in functie de salariul minim. O persoana care a platit acum 16.000 de lei pentru a cumpara 5 ani de vechime isi poate recupera banii in cel mult 3 ani daca primeste o pensie minima de 520 de lei. Suma investita poate fi recastigata mai rapid daca pensia incasata este mai mare.

Romanii care vor sa isi cumpere ani de vechime pentru pensie trebuie sa se grabeasca. Potrivit legii, contractele de asigurare sociala pot fi incheiate pana pe 27 aprilie.

Sursa: protv.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.