MILIOANE de ROMÂNI vor primi ASTA ACASĂ în CÂTEVA ZILE! E OBLIGATORIU să PLĂTEŞTI

Cât plăteşti gazul de la 1 ianuarie, când TVA a scăzut la 20%

Facturile la gaz scad, din această lună, cu 3,22% pe unitatea de energie consumată. Facturile clienţilor GDF Suez vor fi, pe medie, mai mici decât cele ale clienţilor E.ON.

contor gaze

Furnizorii de gaz pentru consumatorii casnici au transferat integral în preţ scăderea TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie. Prin urmare, luna ianuarie va aduce facturi mai mici cu 3,22% în toată ţara. Astfel, preţul pentru 1 MWh(1.000 de kWh) ajunge la 136,9 lei, în cazul GDF Suez (ENGIE), şi la 156,12 lei, în cazul E.ON. Cei doi furnizori acoperă peste 90% din consumul de gaze al gospodăriilor din România.

În ceea ce priveşte metrul cub, deşi nu este tarifat distinct în factură, calculele ECONOMICA.NET arată că acesta costă, din ianuarie, 1,48 lei, la GDF Suez, şi 1,65 lei, la E.ON.

Din 2007, facturile la gaz măsoară energia produsă de arderea gazului şi nu volumul de gaz consumat. Energia consumată se calculează înmulţind numărul de metri cubi (mc) consumaţi cu valoarea  constantei PCS şi cu tariful în lei per MWh, practicat de furnizorul respectiv. PCS – puterea calorifică superioară exprimă cantitatea de energie (exprimată în MWh) degajată prin arderea în condiţii standard (temperatură şi presiune) a unei cantităţi de 1 mc de gaze naturale. Fiecare furnizor este obligat să precizeze pe factură valoarea  PCS. Aceasta variază funcţie de zonă, de furnizor şi de provenienţa gazelor naturale. O valoare a PCS comună pentru furnizorii din România este de 0,0109  MWh/mc. Aceasta înseamnă că 1 mc de gaze naturale are un echivalent energetic de 0,010973  MWh.

În afară de cei doi mari furnizori amintiţi, mai există şi alţii, iar preţurile practicate de aceştia pot diferi, funcţie de localitate şi regiune a ţării, cu până la 50%.

Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici
sursa:ECONOMICA.net
Loading...

1 COMENTARIU

  1. romania tara tuturor hotilor sa se imbogateasca pe spatele prostimii care tace si sai imparta cu mafiotii din GUVERN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.