Ministrul Sănătăţii: Vă asigur că în acest moment aducem numai vaccinuri sigure pentru copii

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat vineri, la Craiova, că în acest moment în România sunt aduse numai vaccinuri sigure pentru copii, motiv pentru care în lipsa vaccinului pentru hepatita B copiilor li se administrează vaccin hexavalent, chiar dacă acesta este mai scump.

‘În această perioadă cumpărăm vaccin hexavalent mai mult, pentru că nu există până la momentul acesta niciun producător care să livreze vaccin pentru hepatita B şi atunci s-a modificat schema de vaccinare şi se vaccinează cu vaccin hexavalent. Acesta este motivul pentru care suntem în această situaţie. Firmele producătoare şi-au pierdut GMP-ul, este o condiţie pe care trebuie să o îndeplinească, şi nimeni nu poate livra în ţările europene. Nouă ni s-a oferit să aducem vaccin din India, însă firma nu avea drept de punere pe piaţă în România şi avea acel thiomersal, iar noi nu dorim să aducem vaccinuri care să pună în pericol viaţa copiilor. Noi dorim să aducem vaccinuri sigure pentru copii, iar acest lucru l-am spus şi în programul de guvernare. În acest moment aducem numai vaccinuri sigure pentru copii’, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Florian Bodog, la Agenţia Naţională a Medicamentului se face teste de calitate pentru un vaccin european de hepatită B. ‘În acest moment eu sunt într-o situaţie critică, pentru că administrăm vaccin hexavalent care înseamnă costuri mai mari, dar nu vreau să risc absolut nimic. Deci toate procedurile se desfăşoară aşa cum scrie la carte, nu în procedură de urgenţă. Şi cei de la compania producătoare au solicitat să participe la procedurile de verificare a calităţii şi nu am avut nimic împotrivă. Vrem să ne asigurăm că aducem vaccinuri calitative pentru copiii din România’, a precizat Bodog.

Acesta a mai declarat că pentru hexavalent ‘a moştenit o procedură de licitaţie care nu a primit viză de control financiar preventiv’ motiv pentru care a făcut o procedură de urgenţă, însă achiziţia s-a făcut la acelaşi preţ. ‘Vreau să precizez faptul că la procedura de urgenţă prin care s-a achiziţionat vaccinul hexavalent am menţinut acelaşi preţ care s-a obţinut în licitaţie. Deci nu s-a modificat cu absolut niciun leu preţul plătit de minister pentru acest vaccin. Deci procedura a fost de achiziţie de urgenţă pentru că toată ţara era fără vaccin, dar eu nu sunt vinovat pentru faptul că procedura iniţială nu a fost făcută în aşa fel încât să primească control financiar preventiv. Eu, ca ministru, puteam să îmi asum responsabilitatea şi peste doi ani să dau cu subsemnatul şi să explic de ce. Aşa am preferat să îi chem la negocieri pe cei de la firma cu care s-a finalizat procedura mare de licitaţie şi să mă asigur că anulând această procedură şi făcând o nouă procedură scurtă de 7 zile îşi vor menţine acelaşi preţ. Într-adevăr, partea română a încercat să modifice preţul, dar în momentul în care am primit semnalul că vor să îl modifice cu câţiva cenţi, am sunat din nou pe CEO-ul firmei respective şi i-am spus că am avut o înţelegere şi şi-au menţinut preţul’, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Bodog, urmează ca legea vaccinării să intre în dezbatere în Parlament la comisiile de specialitate. ‘Nu vă ascund că sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinaţi care să pună în pericol viaţa şi sănătatea copiilor lor’, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.