Misiune de salvare a 4 turiști în Munții Rodnei

Știți proverbul românesc: „Drumul cel mai scurt este drumul pe care îl cunoști”?   Iată ce au pățit 4 turiști care au hotărât să scurteze drumul pe munte. Operațiunea de salvare a fost dificilă și a durat aproape 6 ore.

Marți seară, un apel la 112, care anunța că 4 turiști s-au rătăcit pe munte, mobilizează o echipă formată din doi jandarmi de la Postul Montan Borșa și patru salvamontiști de la Secția Borșa.

La ora 22.30, pleacă în misiunea de salvare a persoanelor care se aflau în zona Piatra Albă, știută ca fiind periculoasă. După coordonatele oferite prin apelul 112, turiștii se aflau la aproximativ 20 de km. Primii 15 km au putut fi parcurși cu mașina. De acolo, au plecat pe jos. O zonă de creastă din Masivul Pietrosul Rodnei, abruptă și foarte periculoasă. După două ore si jumătate, echipa de jandarmi și salvamontiști a reușit să îi găsească pe turiști. Erau 4 persoane, un bărbat și trei femei, cu vârste cuprinse între 47 și 66 de ani.

Toți era echipați corespunzător, dar se abătuseră de la traseul marcat, cu gândul că nu vor mai ocoli și vor ajunge mai repede. Erau plecați pe traseu încă de dimineață. Din fericire, nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar toți erau foarte speriați. Noaptea îi prinsese pe munte, temperatura era între 9 și 10 grade și exista pericolul apariției animalelor sălbatice.

Misiunea a durat aproximativ 6 ore. La 4 dimineața jandarmii și salvamontiștii au reușit să îi aducă în siguranță în stațiune.

Întâmplarea nu este singulară. Săptămâna trecută jandarmii și salvamontiștii au intervenit, în aceeași zonă, pentru salvarea a 9 turiști străini care se rătăciseră pe munte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.