Misiunile salvatorilor, în ultimele 24 de ore

Ieri, 29 august, pompierii au intervenit pentru a răspunde celor 1.924 de solicitări din întreaga țară. Cele mai multe apeluri de urgență au fost primite în zona București-Ilfov și în județele Mureș, Prahova, Cluj, Constanța și Argeș.

O pondere de peste 70% din totalul acestor situații de urgență gestionate la nivel național a constat în acordarea asistenței medicale, echipajele SMURD au acordat prim ajutor medical pentru 1.452 de persoane aflate în dificultate.

De asemenea, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 208 incendii înregistrate la nivel național, dintre care 142 de intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri, fond forestier), fiind afectate aproximativ 400 ha de teren.

O atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare fiind solicitate să intervină în 9 cazuri pentru extragerea victimelor din autoturismele avariate.

Totodată, în perioada de referință, echipajele operative au gestionat cu promptitudine 270 misiuni pentru protecția comunităților.

În doar 24 de ore, echipajele de intervenție au salvat 29 de persoane aflate în situații critice.

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari au acționat în sprijinul cetățenilor pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, salvatorii au acționat în 19 localități din 11 județe (AR, BH, BZ, CS, CV, GJ, HR, IS, PH, SJ și SM) pentru degajarea a 54 copaci și 4 stâlpi căzuți, a unor elemente de construcție desprinse, fiind avariate 18 blocuri de locuințe, 3 case, 1 anexă și 8 autoturisme.

De asemenea, în perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 28 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 11 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele BZ, HD, HR, MS, SV, VL și VN, 16 mesaje privind posibilitatea producerii unor fenomene hidro-meteorologice periculoase în județele AB, AR, BH, BN, CJ, CS, HR, MH, MS, SJ, SM și TM și 1 mesaj privind dispariția unui minor în județul BR.

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 138 de pompieri salvatori și 58 mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

Misiuni internaționale

În paralel cu acțiunile desfășurate pe teritoriul național, echipajele de salvatori români acționează și în sprijinul autorităților și comunităților din Grecia și Franța, având ca obiectiv limitarea propagării incediilor către zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zonele afectate.

Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii care sprijină autoritățile și comunitățile elene au intervenit, la solicitarea ofițerului de legătură elen, pentru stingerea incediilor de pădure din Zona Minelor din Kirki.

De asemenea, modulul național specializat pentru stingerea incendiilor de pădure aflat în Corsica au participat la schimburi de bune practici, care au presupus, printre altele, prezentarea hărților utilizate de către omologii francezi. Totodată, colegii noștri au efectuat un exercițiu în teren, având ca scop expunerea modului de intervenție defensivă în cazul unui incediu de pădure ce amenință o clădire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.