Mocănița din Vișeu de Sus – în rândul valorilor mondiale. Prima oprire: Paris

mocanitaVișeul de Sus și Valea Vaserului sunt din ce în ce mai cunoscute în lume, datorită frumuseților și, în același timp, oamenilor care depun eforturi în vederea promovării acestora. Prin intermediul Google Cultural Institute, o platformă digitală care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume, Mocănița va putea fi văzută din orice parte a globului.

”Google Culture Institute ne-a oferit plăcuta ocazie de-a realiza anul trecut o galerie virtuală despre Mocănița de pe Valea Vaserului. Proiectul inițiat de cei de la Google dorește să păstreze arta mondială în format virtual pentru cei care nu au ocazia sa ajungă în aceste locuri sau chiar să trezească o curiozitate despre patrimoniul cultural mondial, prin mijloacele moderne pe care le oferă tehnologia de ultima oră. Prezentarea proiectului a avut loc la Muzeul Țăranului Român din București, la data de 25 noiembrie 2014, eveniment la care am participat”, afirmă Daniel Andreica, reprezentantul fundației care se ocupă de Mocăniță.mocanita riu-

Andreas Karlstetter, membru fondator Fundația Wassertalbahn, mărturisește: “Suntem foarte onorați să facem parte din acest proiect internațional. Este o oportunitate extraordinară să ne putem prezenta valorile locale și, totodată, sa facem cunoscută tuturor ultima cale ferată forestieră funcțională din Europa prin intermediul platformei Google. Ansamblul căii ferate face deja parte din patrimoniu național începând cu anul 2010 și poate reușim cu această ocazie să ne atingem scopul de a-l clasa și în patrimoniul UNESCO. Ne bucurăm că povestea Mocăniței de pe Valea Vaserului stă alături de evenimentele remarcabile de-a lungul timpului și astfel contribuim și noi la o mai bună cunoaștere a acestei fărâme impresionante din istoria unei comunități aflate într-un colț fascinant al României.”

În perioada 28-29 aprilie, Daniel Andreica va participa la o serie de programe și workshop-uri la sediul Google din Paris: ”Vom participa ca și colaboratori la realizarea  unei noi platforme la care lucram și noi, însă de data aceasta pe platforma android. Întâlnirea va avea loc în zilele de 28 și 29 aprilie, cu participanți din Europa Centrală și de Est, unde se va discuta despre oportunitățile de valorificare ale patrimoniului cultural-istoric al Europei. Acest fapt consemnează rolul pe care îl are Mocănița de pe Valea Vaserului, cunoscută în toată lumea ca atracție turistică, dar și ca o bogăție a patrimoniului cultural european”.

Felicitări, Mocănița! Felicitări Daniel!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.