Modificări majore în Codul Rutier 2024: Polițiștii vor putea amenda șoferii folosind înregistrări de pe camerele de bord și de supraveghere

Un proiect de modificare a Codului Rutier din 2024 propune schimbări semnificative ce ar permite polițiștilor să amendeze șoferii bazându-se pe înregistrările video sau audio realizate cu camere de bord sau de supraveghere. Această inițiativă vine în contextul încercării de a combate comportamentul agresiv în trafic și de a îmbunătăți siguranța pe drumurile publice.

Conform propunerii, cetățenii care captează astfel de comportamente pot transmite înregistrările autorităților, care vor putea apoi să ia măsuri împotriva conducătorilor auto indisciplinați. Polițiștii vor avea de asemenea acces la datele de monitorizare a traficului oferite de administratorii drumurilor, permițând astfel sancționarea unui spectru mai larg de abateri, nu doar a comportamentului agresiv.

Proiectul prevede sancționarea unei game variate de comportamente periculoase în trafic, cum ar fi schimbările bruște de bandă, întoarcerile periculoase folosind frâna de mână, accelerările agresive sau circulația la distanță foarte mică față de alte vehicule. În plus, abuzul de semnalele acustice și luminoase și derapajele intenționate sunt, de asemenea, vizate de aceste schimbări legislative.

Se va introduce o platformă informatică specială pentru încărcarea imaginilor video de către cetățeni, acestea urmând să servească drept dovezi ale comportamentului agresiv. În plus, polițiștii vor putea accesa datele de monitorizare a traficului colectate de administratorii drumurilor publice, oferindu-le astfel mai multe instrumente pentru aplicarea legii.

Aceste modificări propuse introduc o excepție importantă la regula actuală, care necesită ca polițiștii rutieri să constate direct contravențiile sau să folosească echipamente tehnice omologate și verificate metrologic. Prin această ordonanță, polițiștii vor putea, de asemenea, să prelucreze datele de monitorizare a traficului pentru a verifica încălcările normelor de circulație și să aplice sancțiuni corespunzătoare.

Această inițiativă reprezintă un pas important în încercarea de a crește responsabilitatea participanților la trafic și de a reduce numărul incidentelor rutiere, punând un accent mai mare pe siguranța pe drumurile publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.