Modul in care romanii pot primi 3.500 de lei de la stat. Banii nu trebuie dati inapoi

baniMinisterul Muncii, Ana Costea, a declarat pentru Ziarul Financiar ca planuieste acordarea unor subventii pentru angajatorii care recruteaza personal din zonele defavorizate din Romania.

Ministrul a dat exemplu regiunile in care s-au inchis mine, iar locuitorii ramasi fara serviciu nu au alta posibilitate de angajare in apropierea casei.

„Intenţionăm să acordăm o serie de subvenţii angajatorilor. Spre exemplu, pentru cei din zonele defavorizate care îşi găsesc o slujbă la 50 de kilometri de domiciliu sau pentru cei care fac naveta să primească subvenţii de 1.000, respectiv 3.500 de lei sub forma unor prime de instalare, astfel încât aceştia să poată câştiga un venit chiar departe de casă fiind“, a spus Claudia-Ana Costea, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, în cadrul ZF HR Trends 2016, cea de-a 11-a conferinţă anuală de resurse umane, organizată săptămâna trecută de Ziarul Financiar.

Această măsură ar face parte dintr-un set de pro­pu­neri convenite de Ministerul Muncii împreună cu repre­zen­tanţii confede­ra­ţiilor sin­di­cale şi patronale, care are ca scop creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă.

O altă măsură din acest pachet este încercarea de formare profesională sau de recalificare gratuită a persoa­nelor care nu sunt angajate în meseriile căutate pe piaţa muncii.

„De asemenea, avem în vedere dezvoltarea învăţământului alternativ, astfel încât să încercăm să calificăm şomerii în meserii cerute pe piaţa muncii”, a mai spus ministrul muncii. Claudia-Ana Costea a mai spus că dorinţa ei este ca românii din afara graniţelor să revină în ţară, să îşi împărtăşească experienţele trăite acolo şi să ajute statul la punerea în aplicare a acestor măsuri care să stimuleze mobilitatea forţei de muncă şi gradul de ocupare al popuaţiei.

„Din păcate, unul dintre impedimente îl reprezintă dezvoltarea economică a României, care induce un nivel de salarizare mai puţin atractiv decât cel din ţările europene”, a mai spus ea.

Întrebată de ce nu creşte salariul minim la 2.000 de lei pe lună dintr-o dată pentru ca salariile din România să fie mai atractive (nivelul actual fiind de 1.050 de lei brut pe lună), ministrul muncii a răspuns:

„Din pix sau din stilou pot să duc salariul minim la 4.500 de lei pe lună, nu ar fi o problemă, dar am această responsabilitate şi datorie faţă de cetăţeni să mă gândesc la efecte şi să adaptez mecanismul de stabilire a salariului minim la nivelul unor realităţi economice. Până la urmă, nu vreau să instig angajatorii împotriva salariaţilor. În mediul privat, orice creştere bruscă a salariilor poate conduce la concedieri, pentru că un angajator poate spune că poate asigura 2 salarii de 4.500 de lei, dar din 4 salariaţi trebuie să rămână cu 2, astfel încât să poată asigura activitatea companiei şi un profit. Acest lucru este mai greu în sectorul public, unde există un set de reglementări”.

O altă consecinţă ar mai fi, a spus ea, în întreprinderile mici, unde dacă nu există sustenabilitatea acestui nivel salarial există ca posibil efect închiderea întrepreinderii respective.

Salariul minim pe economie va creşte de la 1.050 de lei brut pe lună la 1.250 de lei începând cu luna mai a acestui an.

SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.