Moment istoric în sesiunea parlamentară extraordinară

Trăim în aceste zile un moment istoric pentru Uniunea Europeană ca entitate politică și pentru România ca actor regional. Contextul internațional, și aici mă refer în special la criza din Ucraina, a pus presiune asupra Uniunii Europeane de a veni în întâmpinarea mișcărilor pro-europene din Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Așadar, Uniunea Europeană a devansat procedurile aferente aderării și în 27 iunie cele trei state au semnat la Bruxelles acordurile de cooperare politică și liber schimb cu Uniunea Europeană.

România a făcut eforturi considerabile  de-a lungul anilor pentru a sprijini Republica Moldova în drumul său european. Acum, visul lor devenit și visul nostru prin puternica legătură istorică și culturală ce ne unește, e mai aproape de a deveni realitate: Aderarea Moldovei la UE prinde contur.

Miercuri, în sesiune extroardinară Camera Deputaților a aprobat proiectele de lege privind ratificarea acordurilor de asociere dintre Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană. Mă bucur că suntem primul Parlament din Uniunea Europeană care a ratificat aceste acorduri, transmițând astfel un mesaj important la nivel european, și anume că suntem în continuare un sprijin pentru Republica Moldova. Cred că trebuie să tratăm Moldova că fiind deja parte a României, având în vedere colaborările multiple de până acum. Am fost alături de Guvernul din Chișinău în construcția și întărirea instituțiilor democratice precum și în proiectele de dezvoltare a infrastructurii energetice și educaționale. Ascensiunea Moldovei se recunoaşte acum la nivel internaţional de care statele membre UE.

În  mod cert, Ucraina a plătit scump atitudinea pro-europeană manifestată, însă sper ca această colaborare politică cu Uniunea Europeană să fie una benefică, de democratizare a instituțiilor, și să asigure totodată liniștea și siguranța cetățenilor ucrainieni. Sunt convins că din punct de vedere economic cooperarea politica cu UE va aduce Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova o creștere importantă a PIB-ului, fiind un pas înainte spre o economie stabilă.

Consider că aceste acorduri oferă o nouă perspectivă atât țărilor semnatare cât și Uniunii Europene în proces continuu de extindere. Așa cum a declarat și premierul Victor Ponta „în perioada următoare vor exista cu siguranță represalii, repercusiuni, efecte negative din partea altor vecini de la est”, însă cred că aceasta va fi doar încă o ocazie pentru Uniunea Europeană să își demonstreze puterea și unitatea.

Personal, mă bucur că am luat parte la sesiunea parlamentară extraordinară de miercuri în care am aprobat alături de colegii mei ratificarea acordurilor de asociere întrucât am participat la un moment istoric și emoționant în acelaşi timp. Sărbătorim așadar un succes, atât ca români, cât si ca europeni.

 

Florin Cristian Tataru – deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.