Monica Bologa: ,, Iubirea, dacă e onestă, o iei cu tine peste tot, indiferent de treceri. Altfel, rămâi fără ea, într-o mare minciună’’

Monica Bologa: ,, Iubirea, dacă e onestă, o iei cu tine peste tot, indiferent de treceri. Altfel, rămâi fără ea, într-o mare minciună’’

Monica Bologa scrie zi de zi câte o pastilă de iubire. Scrie despre iubire. Vorbește atât de frumos despre iubire, încât nici nu simți cum trece timpul  în preajma ei. A scris ,, Pastile de iubire’’,  o  carte pe care trebuie să o citiți.

 Monica Bologa este la primul interviu.

 Monica Bologa, iți urmăresc zilnic,  ,, pastila” de iubire de pe pagina ta de Facebook, îmi place cum scrii (cum de altfel și altora), dar, am o nedumerire. Există  atât de multă iubire, în fiecare zi, iar noi, oamenii de rând nu o vedem, din cauza excesului de muncă, din cauza problemelor cotidiene?

Da. Poate că uneori munca, grijile ne îndepărtează de iubire, fiind prea concentrați pe problemele pe care le avem de rezolvat. Dar, apoi, tot înspre iubire ne îndreptăm, o căută. Tânjim după ea. Cred că munca, problemele, pot fi mai ușor rezolvate dacă există în viața noastră iubire. Iubirea are forță, ne face mai puternici. Ne dă echilibru și încredere. Ne face mai buni și mai frumoși.

,,Pastile de inima” este cartea pe care ne-o propui. Povestește-ne pe scurt, cum ți-a venit ideea să scrii cartea aceasta și cât de mult a contat dorința ta, ca această carte să o citească oricine mai crede în iubire

Am început să scriu pentru prima oară, primele povești, în grupul „Ficțiuni reale”,  înființat la sfârșitul lui 2012, pe facebook, de Florin Piersic jr.  Aceste texte trebuiau să respecte niște reguli foarte clare. Pe acest grup scriam zilnic, sau de câte ori se schimba tema. De-a lungul timpului am strâns niște povești de care m-am atașat foarte mult. Am mai scris unele noi apoi m-am gândit că ar fi minunat să le cuprind într-o carte.  Fiind texte foarte scurte, m-am gândit că e potrivit să le numesc „Pastile de inimă”.  Este o carte care se citește rapid, sunt povești simple, puternice, trăiri diverse, comprimate în cuvinte puține.
Și nu toate poveștile mele au final fericit.
Neiubirea este și ea prezentă.

 Monica Bologa, se învârte totul în jurul iubirii. Nu asistăm azi, la o altfel de,, iubire”, de trecere dintr-o stare socială în altă stare socială?

 Dacă îți propui să iubești pe cineva doar pentru a beneficia de o trecere la un alt nivel social, eu zic că ești într-o mare eroare. Poate, pentru o perioadă scurtă de timp, funcționează. O satisfacție de moment. Sinceritatea cu tine însuți, cu sentimentele tale, e importantă. Iubirea, dacă e onestă, o iei cu tine peste tot, indiferent de treceri. Altfel, rămâi fără ea, într-o mare minciună.

În același timp mai sunt și oameni care nu mai cred în iubire. Pierd aceștia ceva?

Da. Pierd. Ce pierd? Iubirea însăși. Cheful de viață. Pofta de a trăi. Se pierd pe ei înșiși. Ei nu mai trăiesc.Vegetează.
În lipsa iubirii suntem doar niște mașinării care realizăm lucruri, adunăm obiecte, ne construim tabieturi, ne îmbrățișăm noaptea, în pat,  singurătatea.
Fără apă, aer sau hrană, nu putem exista.
Din lipsă de iubire nu a murit nimeni.
Putem trăi fără iubire, e adevărat. Dar ar fi un mare păcat. Nonsens.
Am convingerea că toți oamenii cred în iubire. Doar că pe unii viața i-a făcut să se îndoiască, un pic, de ea.

Aceste,, pastile” pe care le scrii, ne duc cu gândul la,, onirism”. E o alta formă de a  fugi de realitate?

 Onirismul a fost o modă suprarealistă, reprezentată la noi, prin anii ’60 și ’70, de Leonid Dimov și Dumitru Țepeneag (între alții).
Cinstind vorbind, și eu aș încadra pastilele mele, mă rog, multe dintre ele, ca fiind poeme în proză de sorginte onirică.
Dar eu sunt eu. Cred că am găsit o cale pentru a dezvălui frumusețea obișnuită de zi cu zi. Că frumusețea lumii poate fi, uneori, și amară, asta e altă treabă.
Eu nu fug de realitate. Construiesc realitatea. Chiar dacă, uneori, fac acest lucru suspendată de nori.

Un gând pentru cititorii jurnalmm

Gândul meu pentru cititorii jurnalmm este mai degrabă un sfat:
Fiți buni. Aveți grijă de inima voastră. Dați-i emoții frumoase, bucurii  și iubire. Multă iubire. Sunt cele mai bune pastile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.