Morfologia fetală în trimestrele 2 și 3: Importanță și utilitate
Ai devenit mămică și parcurgi acum cea mai frumoasă etapă din viață ta. Urmează o călătorie de aproximativ 9 luni, una care te va trece prin toate stările, una care trebuie trăită cu responsabilitate. E important să te îngrijești permanent de starea de bine. Sănătatea ta și a fătului trebuie să reprezinte o prioritate în această perioadă.
Ecografiile și analizele specifice sarcinii au un rol esențial în prevenirea complicațiilor. Doar așa poți fi liniștită, poți fi convinsă că puiul tău crește și se dezvoltă în parametri normali. Această călătorie intensă pornește, de regulă, cu prima morfologie, la aproximativ 12 săptămâni de sarcină și continuă până aproape de data nașterii, cu morfologiile de trimestrul 2 și 3. Descoperă, citind acest articol, care este rolul și importanța acestor investigații.
Morfologia fetală în trimestrul 2 de sarcină
Se consideră că în trimestrul 2 fătul este suficient de dezvoltat pentru o investigație amănunțită. Medicul poate analiza organele acestuia, creierul, oasele, membrele, dar și starea placentei. Pe parcursul morfologiei, care se poate realiza abdominal sau transvaginal, echipa medicală poate depista o serie de complicații sau anomalii, printre care și: absența encefalului, probleme cardiace, Sindromul Down, Sindromul Patau, absența anumitor membre etc. Nu toate sarcinile sunt supuse acestor riscuri, însă utilitatea investigațiilor de specialitate constă tocmai în prevenție. Apoi, în cazul în care există semne de îngrijorare, viitorii părinți vor fi consiliați. Așa se vor lua decizii bine informate. Trebuie să te programezi la o morfologie fetală trimestrul 2 la 20-22 de săptămâni de sarcină. Atunci o să afli și sexul bebelușului.
Morfologia fetală în trimestrul 3 de sarcină
Trimestrul 3 este ultimul trimestru de sarcină, iar morfologia rămâne obligatorie pentru orice viitoare mămică. Pe parcursul investigației, se analizează biometria, greutatea și frecvența respiratorie, placenta și cantitatea lichidului amniotic. În plus, se pot furniza informații relevante cu privire la planul de naștere, dar și cu privire la riscurile la care te poți expune în cazul nașterii naturale. Poți afla la câte săptămâni se face morfologia de trimestrul 3 chiar în momentul în care faci primele investigații pentru sarcină. De regulă, această morfologie se realizează la 30-32 de săptămâni, însă o dată exactă îți va fi furnizată de către medicul care te monitorizează.
Importanța morfologiilor fetale în trimestrele 2 și 3
Evaluarea și diagnosticarea fătului în timpul sarcinii trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice mămică grijulie. E normal, e benefic și liniștitor să cunoști întregul proces de dezvoltare al puiului tău. Iată de ce morfologiile fetale sunt atât de importante pe parcursul celor 9 luni:
- Monitorizarea structurilor anatomice, în scopul de a identifica eventualele anomalii congenitale;
- Măsurarea dimensiunilor craniului, femurului și abdomenului pentru a stabili vârsta gestațională, dar și eventualele probleme legate de dezvoltarea fătului;
- Evaluarea fluxului de sânge pentru a determina diferite complicații, precum insuficiența placentară;
- Verificarea placentei și lichidului amniotic;
- Determinarea poziției fătului pentru a preîntâmpina complicațiile, dar și pentru a planifica nașterea;
- Monitorizarea progresului dezvoltării sarcinii pentru a planifica data optimă pentru naștere.
Cu alte cuvinte, rolul specialiștilor în medicina materno-fetală, cei care se ocupă de realizarea morfologiilor în toate trimestrele sarcinii, este acela de a-ți oferi o mână de ajutor, de a te îndruma și de a-ți oferi tot ceea ce ai nevoie pentru a lua decizii bine informate.
Așadar, în momentul de față, grija pentru puiul tău înseamnă mai mult decât o alimentație sănătoasă și reducerea factorilor de stres. E important să te programezi din timp la cele 3 morfologii fetale. Nu doar prima este importantă, ci toate. Fiecare are rolul ei, iar scopul final este acela de a aduce pe lume un bebeluș sănătos, fără complicații asociate sarcinii sau nașterii.