Moș Nicolae. Tradiții și superstiții. De ce este bine ca, în această zi, să pui la icoane crenguţe de pomi fructiferi

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrată anual pe 6 decembrie, dă startul sărbătorilor de iarnă. Este, cu siguranță, cea mai așteptată perioadă a anului, atât de către cei mici, cât și de către cei mari. Spiritul sărbătorilor reușește să-și facă loc în sufletele noastre, indiferent de vârsta pe care o avem.

Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă în stânga Părintelui Ceresc. De altfel, există credinţa că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Cerurile se deschid iar Sfântul Nicolae poate fi văzut, pentru câteva clipe, alături de Tatăl Ceresc.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna decembrie

Se ştie că Sfântul Nicolae este milostiv față de oamenii sărmani, ajută văduvele şi copiii orfani, fiind, de asemenea, protector al copiilor. Conform tradiției românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Sărbătorii de Sfântul Nicolae îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de tot răul.

De ce este bine să pui la icoane crenguţe de pomi fructiferi

Copiii aşteaptă cu mari emoţii dimineaţa zilei de 6 decembrie pentru a vedea ce le-a lăsat în ghetuţe Moşul cel darnic. Există o singură condiţie ca Moşul să le aducă daruri, aceea de a fi fost cuminţi pe tot parcursul anului. În caz contrar, Moşul le lasă în ghetuţe o nuieluşă pentru a le aduce aminte să-şi asculte părinții și bunicii.

În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae credincioşii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Se crede că dacă aceste crenguțe înfloresc până la sfârşitul anului, anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții, potrivit calendarulortodox.ro.

În unele regiuni ale ţării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la ora nouă fix, feciorii năvălesc peste ele pentru a da startul petrecerii.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi își aleg gazda în casă căreia vor avea loc repetițiile colindelor pentru Crăciun și Anul Nou.

În popor, se crede că iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se spune că, în această zi, Moșul își scutură barbă sură și din acest motiv începe să ningă. Iar dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae e semn că Sfântul a întinerit.

Ce este interzis să faci în această zi

Pentru că sărbătoarea este cu cruce roşie în calendar, în această zi este interzis să facem curăţenie, să spălăm rufe sau orice altă treabă în gospodărie. Totodată, nu este bine să fim zgârciţi, să ne certăm sau să ne contrazicem. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă vor avea parte de un Crăciun nefericit în familie.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.