În cadrul vizitei oficiale, desfășurată în perioada 1-2 aprilie 2025, Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, convocată de președinta Diana Buzoianu, a constatat cu îngrijorare lipsa de acțiune din partea autorităților centrale și a companiilor din subordinea Ministerului Economiei în ceea ce privește dezastrul ecologic din județul Maramureș, de la iazul Bozânta.
“Iazurile de decantare neecologizate și minele abandonate din această zonă reprezintă o amenințare serioasă pentru mediul înconjurător și sănătatea comunităților locale. În ciuda urgenței și a amplorii problemelor ecologice, compania din subordinea Ministerului Economiei a declarat în fața comisiei că nu a primit de 10 ani niciun leu pentru ecologizarea iazului, deși are atribuții directe în acest sens”, declară deputata Diana Buzoianu.
Iazul de decantare de la Bozânta s-a transformat într-un „deșert toxic” cu pământ plin de metale grele care otrăvesc mii de români. Poluarea cu metale grele reprezintă un pericol iminent pentru locuitorii din apropiere. Cu toate acestea, autoritățile nu au reușit să implementeze soluții eficiente, iar proiectele de ecologizare sunt blocate din cauza lipsei de finanțare și a birocrației.
Problema iazurilor de decantare și a minelor abandonate nu este doar una ecologică, ci și una de sănătate publică. Poluarea apei afectează grav comunitățile din zonele miniere, iar particulele toxice din iazuri se răspândesc în aer, creând o ceață periculoasă care pune în pericol sănătatea locuitorilor, crescând numărul cazurilor de cancer, mai ales în rândul tinerelor generații.
„Scuza autorităților, că nu există suficiente fonduri pentru a rezolva această problemă, nu se susține. Cum putem accepta această justificare, când avem familii care și-au pierdut apropiații din cauza cancerului sau care se luptă cu boala, zi de zi, din cauza poluării continue? Este inacceptabil ca acțiunile necesare să fie întârziate din cauza lipsei de voință politică. Viața și sănătatea oamenilor nu pot aștepta!”, a declarat Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților.
În acest context, în calitate de președintă a Comisiei pentru mediu a Camerei Deputaților, voi iniția o serie de dezbateri pe tema ecologizării perimetrelor miniere și a soluțiilor necesare pentru rezolvarea dezastrului ecologic din Maramureș. Vom invita Ministerul Economiei să prezinte o situație detaliată a acestor situri și să explice de ce nu au fost implementate măsurile necesare în această zonă.
Este momentul ca autoritățile centrale și locale să colaboreze pentru a finaliza ecologizarea și pentru a proteja comunitățile din Maramureș de riscurile de poluare pe termen lung.