Muzeul de Mineralogie va purta numele întemeietorului său

Consilierii judeţeni au decis – în şedinţa din 27.08.2014 – să atribuie Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, numele celui care l-a înfiinţat şi care l-a făcut cunoscut în întreaga lume.

Profesorul Victor Gorduza – trecut de curând în nefiinţă – a avut ideea constituirii unei colecţii de minerale din zona Maramureşului.După şapte ani de prelucrare a unui fond mai vechi de 1500 piese şi după ce s-au achiziţionat peste 2000 de eşantioane noi, s-a luat decizia înfiinţării unei secţii de mineralogie în cadrul Muzeului Judeţean Maramureş.

La 6 noiembrie 1989 a fost inaugurată expoziţia de bază în actuala clădire a muzeului, deşi secţia era încă în subordinea Muzeului Judeţean Maramureş. În 1992 se desprinde, ca secţie a acestuia, Muzeul de Mineralogie Baia Mare. De la înfiinţare până în 2010, Victor Gorduza a fost directorul instituţiei.

„Muzeul de Mineralogie nu e o doar clădire, el este valoros prin ceea ce are, acel patrimoniu, prin exponatele de colecţie. Gestul pe care îl facem noi aici este unul de normalitate.”susţine consilierul judeţean Marinel Kovacs.

„Atribuirea denumirii „Victor Gorduza” Muzeului de Mineralogie din Baia Mare se înscrie într-o practică a Consiliului Judeţean Maramureş de a denumi instituţii din subordine cu numele unor personalităţi de referinţă, care şi-au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea şi promovarea acestora. Gestul de azi este unul de recunoaştere a meritelor şi muncii de-o viaţă a regretatului profesor Victor Gorduza.”apreciază preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.