NASA: Breșa uriașă, DE 50 DE ORI MAI MARE DECÂT PĂMÂNTUL, ÎN SOARE

soareBreșa uriașă, observată în stratul exterior și în câmpul magnetic al Soarelui, produce o furtună geomagnetică care vine cu 800 de km/s spre Pământ.

O gaură coronală colosală a fost înregistrată și fotografiată de o sondă aNASA aflată în spațiul cosmic, potrivit LiveMint. Fenomenul solar eliberează un vânt puternic, de mare viteză, în direcțiaPământului.

Sonda Solar Dynamics Observatory a agenției spațiale americane NASA a cartografiat o enormă gaură pe suprafața astrului solar. Descoperirea a fost făcută pe 10 octombrie, pe o lungime de undă ultravioletă, nevăzută de ochiul uman.

Breșa din câmpul magnetic al Soarelui a dus la trimiterea în

 

cosmic a unui flux de particule, care călătoresc cu o super-viteză de până la 800 de kilometri pe secundă, producând o furtună geomagnetică uriașă care va loviPământul.

Găurile coronale din Soare se formează, de obicei, în jurul polilor astrului și apar atunci când acesta este mai puțin activ, de-a lungul ciclului său de 11 ani.  Acestea sunt regiuni situate în stratul exterior al Soarelui, plus în câmpul magnetic slăbit, lăsând plasma și particulele să fie aruncate în spațiu, formând vântul solar, potrivit publicației Space.

Dacă el este îndreptat spre Pământ, poate rezulta o furtună geomagnetică, un fenomen care poate afecta rețelele electrice terestre și sistemele de navigație ale sateliților, care orbitează în jurul Terrei, precum și comunicațiile radio.

Un alt efect al furtunii solare este formarea Aurorelor Boreale, niște lumini de diverse culori ce apar pe cerul nopții, pe Pământ, în special în regiunile nordice. Furtunile geomagnetice și aurorele pot fi cauzate și de alte fenomene produse de Soare, precum erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală, determinate de creșterea activității magnetice a astrului.

În cazul în care gaură coronală de pe Soare va fi observată în continuare, iar deplasarea ei va fi spre vest pe suprafața astrului (la dreapta, din perspective Pământului), atunci vânturile solare vor rămâne puternice și vor genera furtuni geomagnetice suplimentare, a anunțat Agenția oceanică și atmosferică NOAA dinStatele Unite, într-un comunicat. Astfel, Aurorele Boreale vor continua să lumineze cerul, cel puțin în regiunea Cercului Arctic.

sursa:ro.blastingnews.com

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.