Noaptea Viflaiemurilor – cea mai spectaculoasă noapte de Ajun din țară            

Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, împreună cu Protopopiatul Ortodox Vișeu, organizează în data de 24 decembrie NOAPTEA VIFLAIEMURILOR, un eveniment unic, ce demonstrează frumusețea unui obicei păstrat de secole în Orașul dintre Râuri.

Viflaimul (Viflaiemul) este o formã de teatru religios, o dramã liturgicã asimilatã de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării și de întreaga zonă.

Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), Vișeul de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al  căror zgomot alungă spiritele malefice.

Fiecare biserică din Vișeu de Sus are (cel puțin) un Viflaiem care o reprezintă, aproximativ 400 de personaje pun stăpânire pe oraș, etalând costume frumoase sau înfricoșătoare și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Există colinde specifice Viflaiemului, interpretate în manieră ostășească, ce pot fi auzite doar în acest context.

Noaptea Viflaiemurilor va începe la ora 22.00 și va cuprinde: întâlnirea Viflaiemurilor în centrul orașului, jocul dracilor și al mascaților, colinde pe scena de pe platoul Casei de Cultură. Peste 10.000 de iubitori de tradiții au participat la ediția precedentă a evenimentului. Viflaiemurile promit și anul acesta să facă la Vișeu de Sus cea mai spectaculoasă noapte de Ajun din întreaga țară. Organizatorii vă așteaptă cu vin fiert și cozonaci!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.