Noi reglementări pentru locurile de muncă în condiţii speciale

Potrivit alin.(2) al art.30 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „periodic, din 2 în 2 ani, locurile de muncă în condiţii speciale prevăzute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale.”

Din practică, s-a dovedit că perioada de evaluare din 2 în 2 ani este prea scurtă, necesitând atât din partea agenţilor economici eforturi financiare deosebite, cât și din partea comisiei de evaluare care, cu resurse umane limitate, este obligată să proceseze o cantitate mare de informaţii, care să asigure o evaluare corectă a încadrării în condiţii speciale a locurilor de muncă.

Totodată, în lege nu există prevederi clare care să reglementeze ce contribuţii sociale datorează agenţii economici care nu mai îndeplinesc criteriile de încadrare în condiţii speciale a locurilor de muncă, aceştia fiind obligaţi să plătească contribuţiile majorate prevăzute de lege pentru condiţii speciale, respectiv 41,3%.

Având în vedere cele de mai sus, am inițiat o propunere legislativă prin care să se majorareze perioada de evaluare de la 2 la 5 ani, și care prevede achitarea contribuţiei datorate pentru condiţii normale, de 31,3%, de către agenţii economici care nu mai îndeplinesc criteriile de încadrare în condiţii speciale a locurilor de muncă.

În aceste condiții trebuie să se facă dreptate de ambele părți, atât pentru operatorii economici, cât și pentru comisiile de evaluare, care în prezent fac un efort suplomentar nejustificat în ce privește procedura de încadrare în condiții speciale a locurilor de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.