NOUA LEGE A PENSIILOR. Vârsta de PENSIONARE, SCHIMBATĂ OFICIAL.

Noua Lege a pensiilor, inițiată de Guvern, a trecut de Senat și a fost trimisă în Camera Deputaților, pentru a primi votul final.

78 de senatori au votat „pentru”, 12 „contra” și 8 s-au abținut, scrie legestart.ro. Controversatul proiect a primit și câteva amendamente față de forma inițială, referitoare la formula de calcul, dar si la vârsta de pensionare.

VEZI: PREMIERA! Antalya 2019 cu AVIONUL direct din BAIA MARE!!

Unul dintre acestea prevede că „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani”. În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani.

Şi articolul referitor la pensia de urmaș a fost modificat, în locul sintagmei „pensionatul urmaș” fiind acum „copilul beneficiar al pensiei de urmaș”: „În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor”.

Actul normativ schimbă condițiile de calcul a pensiilor din anul 2021, de acordare a pensiei minime sau de reducere a vârstei de pensionare.

Proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea – în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

În plus, potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel:

– vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei;
– stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați;
– stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.