Noul an şcolar 2023-2024.Vei ce elevi au nevoie de aviz medical în prima zi de şcoală

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate reaminteste, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca medicii de familie elibereaza gratuit, odata cu inceperea noului an scolar, adeverinte medicale, aviz epidemiologic, fisa medicala, dar si alte documente.

Noul an şcolar 2023-2024. Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

Noul an şcolar 2023-2024. Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

„Dragi parinti si tutori,
Suntem aici pentru a va reaminti ca medicul de familie va poate ajuta in multe moduri in ceea ce priveste sanatatea copiilor vostri! Cu noul an scolar aproape de incepere, dorim sa va reamintim ca medicii de familie din Romania elibereaza gratuit:
📌 adeverinte medicale pentru copii in caz de imbolnaviri,
📌 acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilita o masura de protectie speciala, in conformitate cu legea,
📌 adeverinte medicale pentru inscrierea in colectivitate, necesare la inscrierea in unitatile de invatamant,
📌 dovada de (re)vaccinare,
📌 avizul epidemiologic,
📌 fisa medicala sintetica necesara copiilor cu dizabilitati pentru incadrarea si reevaluarea in grad de handicap.
Ne dorim ca toti copiii sa aiba acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie sa le fie un partener de incredere”, sustin reprezentantii CNAS pe pagina de Facebook.

Noul an şcolar 2023-2024. Documentele medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ:

Consiliul Naţional al Elevilor susţine sprijinirea în mod egal a tuturor elevilor care fac parte din familii monoparentale: „Este important să privim în acelaşi mod elevii aflaţi în contexte vulnerabile”
– La înscrierea în creşă/grădiniţă: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic şi dovada de vaccinare a copilului- Anexa 16.2)

– eliberată de medicul de familie.

– La înscrierea în clasa pregătitoare:

a) Dacă copilul a frecventat o grădiniţă în care există cabinet medical şcolar: fişa medicală de la grădiniţă şi adeverinţă medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul şcolar al grădiniţei frecventate;

b) Dacă copilul a frecventat o grădiniţă în care nu există cabinet medical şcolar: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

– La înscrierea în clasa a IX-a:

a) Dacă elevul a frecventat o şcoală în care există cabinet medical şcolar: fişa medicală de la şcoală şi adeverinţă medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul şcolii frecventate;

b) Dacă elevul a frecventat o şcoală în care nu există cabinet medical şcolar: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

– În cazul transferului între diferite unităţi de învăţământ:

a) Dacă antepreşcolarul/preşcolarul/elevul a frecventat o unitate de învăţământ cu cabinet medical propriu: fişa medicală de la unitatea de învăţământ de la care se transferă – eliberată de medicul şcolar;

b) Dacă antepreşcolarul/preşcolarul/elevul a frecventat o creşă/grădiniţă/şcoală fără cabinet medical propriu: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La revenirea din vacanţe NU se va solicita antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic

Mesajul CNAS vine dupa un anunt facut de Ministerul Sanatatii in care se arata ca adeverinta medicala de inscriere in colectivitate, avizul epidemiologic si fisa de vaccinari se elibereaza de medicul de familie DOAR la inscrierea intr-un nou ciclu de invatamant. Fie ca vorbim de cresa, gradinita, clasa pregatitoare sau liceu.

Anul scolar 2023-2024 incepe luni, pe 11 septembrie 2023, si are o durata de 36 de saptamani de cursuri si cinci vacante scolare.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.