„Nu exista clipa mortii”. Ce se intampla cu noi, dupa ce inima nu mai bate

Cercetatorii au aflat detalii interesante despre ce se intampla dupa ce inima si creierul nu mai functioneaza, in cadrul celui mai amplu studiu realizat vreodata despre experientele la limita mortii.

Studiul, inceput in anul 2008, a implicat peste 2.000 de oameni care au suferit un stop cardiac, pacienti din 15 spitale din Statele Unite, Marea Britanie si Austria.

Aproximativ 40% dintre cei care au supravietuit au declarat ca au fost constienti in perioada in care erau morti clinic, adica inima lor nu mai batea.

Medicul Sam Parnia, autorul studiului, spune ca dupa ce inima nu mai bate, exista un interval de aproape 3 minute in care mai exista o forma de constienta, desi creierul nu mai functioneaza dupa primele 30 de secunde de stop cardiac.

„Nu exista o clipa a mortii. Moartea incepe cand se opreste inima si este un proces care continua o perioada”, precizeaza Parnia.

Cercetatorii au aflat durata acestui interval datorita unui pacient care a supravietuit unei experiente la limita mortii. El a spus ca a auzit aparatul de resuscitare folosit de medici, care bipaia la un interval de 3 minute. Acel pacientul auzise de doua ori sunetul.

Sursa: kfetele.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.