NU VĂ LĂSAŢI ÎNŞELAŢI! Trei persoane au cazut victime

bijuteriiFiţi precauţi în momentul în care sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care pretind că vor să vă ajute în diverse modalităţi. Este important ca, indiferent de cât de convingători par a fi, să nu cădeţi pradă emoţiilor de moment, ci să verificaţi informaţia primită. Trei femei, domiciliate în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus, au căzut în plasa unor escroci care le-au convins să schimbe bijuteriile sau să trimită bani ca urmare a producerii unui accident rutier cu victime.

Autorii infracţiunilor se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească diverse metode de a câştiga încrederea victimelor. Ieri, 29 septembrie, o femeie de 73 de ani din Baia Mare şi alta de 68 de ani din Sighetu Marmaţiei au sesizat poliţia că au fost abordate pe stradă de persoane necunoscute care le-au convins să fac schimb de bijuterii.  Având convingerea că bijuteriile pe care le primesc au cel puţin aceeaşi valoare cu cele pe care le dau la schimb, cele două femei au fost păgubite, primind bijuterii fără valoare în schimbul celor de aur. Valoarea prejudiciului reclamat este de 2 500, respectiv 2 000 de lei.

Un alt caz de înşelăciune a fost reclamat la Vişeu de Sus. O femeie de 78 de ani din oraş a declarat că la data de 28 septembrie a.c. a fost sunată pe telefonul fix de către un bărbat care a pretins că este agent de poliţie rutieră din Cluj şi care, după ce a informat-o că fiica sa a avut un accident de circulaţie, i-a solicitat suma de 11 000 de lei pentru a fi exonerată de orice vină. Femeia a trimis banii fără a verifica informaţia primită iar în următoarea zi, când a luat legătura cu fiica sa, şi-a dat seama că a fost înşelată.

În toate cazurile poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi continuă cercetările în vederea recuperării prejudiciului şi identificării autorilor şi tragerii lor la răspundere.

Victimele înşelăciunilor  sunt, în general, alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile. Din cauza emoţiilor, de cele mai multe ori,victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât acceptă cu uşurinţă să facă ceea ce le spun escrocii.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  de persoane necunoscute:

Fiţi precauţi în momentul în care sunteţi abordaţi pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător, de persoane necunoscute care vă propun aşa zise schimburi care ar fi în beneficiul dumneavoastră!

Manifestaţi prudenţă sporită şi în momentul în care sunt abordaţi telefonic şi informaţi cu privire la diferite aspecte legate de membrii familiei. În ciuda reacţiei emoţionale de moment, nu daţi curs solicitărilor venite din partea lor.

În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile nici ale autorilor nici ale victimelor.

Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.

În situaţia în care constataţi că sunteţi victima vreunei infracţiuni sesizaţi de îndată poliţia!

Foto: Arhiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.