Numere de înmatriculare interzise pe șoselele din România. Combinațiile pe care nimeni nu le poate avea la numărul mașinii

În România, anumite combinații de numere de înmatriculare sunt interzise, din diverse motive. Ce spune legea despre numărul mașinii.

În România, există mai multe numere de înmatriculare interzise pe șosele. Una dintre aceste combinații este „ION”, asta pentru că literele „I” și „O” pot fi confundate ușor cu cifrele „1” și „0”, ceea ce i-ar putea induce în eroare pe agenții de circulație.

Lista continuă cu „III”, „OOO”, „DAI”, „PIX”, „TOV”, „ROM”, „COW”, „POC”, „BOU”, „BOY”, „GAY”, „JAF”, „JEG”.

În trecut, numerele de înmatriculare personalizate erau considerate o chestiune accesibilă numai celor cu resurse financiare mari. Dincolo de importanța legală, plăcuțele sunt folosite de unii șoferi pentru a ieși în evidență.

În România, există foarte mulți șoferi care dețin plăcuțe personalizate, fiind considerate o modalitate de exprimare a individualității.

Modul în care pot fi alese numerele de înmatriculare și procedura legală de schimbare a acestora sunt stabilite în Regulamentul Rutier, care menționează:

Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.
La înmatriculare, proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plătește la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferențial.
Nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au solicitat în scris autorităţii emitente restricţionarea anumitor combinaţii de litere pentru numărul de înmatriculare.
Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate ulterior pot utiliza în continuare numerele în cauză, dar numai până la înstrăinarea vehiculului.
În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv. La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.