O BANCĂ MARE din România DISPARE! Ce se întâmplă cu BANII TĂI

După ce pe la sediul Piraeus Bank, în România şi în Grecia, s-au perindat fonduri de investiţii şi diverşi alţi acţionari de bănci, presiunea creditelor neperformante „obligă” băncile centrale din ţările în care instituţia este prezentă să găsească cumpărători. Pentru subsidiara din România este vorba, se pare, de o bancă locală dar care nu are acţionariat românesc. Rămân două veşnic cumpărătoare posibile: Patria Bank şi Libra Bank şi cele două mari bănci care au pierdute cote de piaţă în ultimii ani: BCR şi BRD. Dar cu Piraeus Bank, nu e niciodată sigur!

Piraeus Bank vrea să vândă subsidiarele din România, Bulgaria şi Serbia, în contextul în care instituţia trebuie să scape, până la finalul anului 2017, de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro, potrivit declaraţiilor directorului general, Christos Megalou, într-un interviu pentru Bloomberg. „Obiectivul nostru principal este de a reduce expunerea la activele bancare elene care nu sunt de bază şi la subsidiarele bancare internaţionale din România, Bulgaria şi Serbia. Dacă vom implementa asta fără să fie afectat capitalul, efectul asupra bilanţului va fi pozitiv”, a spus Christos Megalou.

Cum deadline se apropie ameninţător- 1 ianuarie 2018- în ţările menţionate au început să fie căutate soluţii. Surse oficiale din mediul bancar spun că în România este vorba despre o bancă locală dar care nu are ca acţionari persoane fizice şi juridice române, adică este exclus din start cumpărătorul vehiciulat până acum, Banca Transilvania.

Celelalte bănci care mai au bani de cumpărături ar fi Patria Bank şi Libra Bank, care desi au administrator român, au acţionariat american. Iar cele mai apropiate ideii de consolidare a poziţiei deţinute sunt cele două mari bănci locale care au pierdut cote de piaţă în ultimii ani, iar achiziţia unei bănci de talia Piraeus le-ar consolida poziţia în piaţa bancară: BCR şi BRD. Dacă BCR, care şi-ar consolida poziţia puternic ameninţată de Banca Transilvania printr-o astfel de achiziţie a negat o astfel de implicare, BRD care a pierdut locul doi în piaţa bancară nu a dat nici un fel de răspuns până la momentull publicării ascestei ştiri

Piraeus a vândut deja credite neperformante în valoare de o jumătate de miliard de euro în România, Bulgaria şi Serbia, în ultimele 18 luni. Banca a strâns, de asemenea, 3 miliarde de euro după vânzarea a 29 de proprietăţi în cadrul unei licitaţii online. Piraeus Bank România, controlată de grupul elen Piraeus, este prezentă pe piaţa din România de 15 ani, deservind peste 300.000 de clienţi, prin intermediul a 100 de sucursale.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.