O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore

O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore

Oamenii de știință au rămas surprinși să facă o descoperire ciudată în interiorul Pământului.

În data de 7 iulie 2022, o crăpătură a apărut în câmpul magnetic al Pământului și a rămas deschisă timp de 14 ore, fapt ce le-a permis vânturilor solare să pătrundă și să creeze o furtună geomagnetică ce a dat naștere unor aurore spectaculoase.Această crăpătură în câmpul magnetic a fost creată de un fenomen solar rar numit regiune de interacțiune co-rotativă (CIR). CIR-urile sunt structuri de plasmă la scară mare generate în regiunile de latitudine joasă și mijlocie ale heliosferei (regiunea care înconjoară Soarele care include câmpul magnetic solar și vânturile solare) atunci când fluxurile rapide de vânt solar interacționează cu cele lente.La fel ca ejecțiile de masă coronală (CME), CIR-urile sunt trimise de la Soare către Pământ și pot conține unde de șoc și câmpuri magnetice comprimate care provoacă vreme furtunoasă în spațiu, pe care noi o vedem sub formă de aurore.

Acest fenomen a lovit câmpul magnetic al Pământului în primele ore ale zilei de 7 iulie și a provocat o furtună geomagnetică de lungă durată de clasă G1. Analiștii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), din SUA, suspectează că o CME a fost înglobată în vântul solar înaintea CIR, relatează site-ul Spaceweather.com, citat de IFL Science.

Dar nu este cazul să vă faceți griji, o crăpătură în câmpul magnetic al Pământului este ceva normal. Câmpul magnetic acționează ca un scut pentru a ne proteja de furtunile solare pornite de la Soare. Se credea că se deschid și se închid relativ repede, dar acum știm că pot rămâne deschise timp de ore întregi.

„Am descoperit că scutul nostru magnetic este precum ‘curentul’, ca o casă cu o fereastră ce rămâne deschisă în timpul unei furtuni”, a spus Harald Frey, autorul principal al unui studiu din 2003 despre această descoperire.

„Casa deviază cea mai mare parte a furtunii, dar canapeaua este distrusă. În mod similar, scutul nostru magnetic preia greul furtunilor spațiale, dar o parte din energie intră prin crăpăturile sale, uneori suficientă pentru a cauza probleme cu sateliții, comunicațiile radio și sistemele de alimentare cu energie electrică”, a spus el.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.