O creștere a numărului de migranți la centrul din Șomcuta Mare ar crea o stare sporită de disconfort cetățenilor

emigrantiPrimarul oraşului Şomcuta Mare, Florin Talpoş, localitate în care funcţionează de aproape zece ani un centru pentru primirea imigranţilor, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că o creştere a numărului de persoane relocate din Europa în Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanţii de Azil – Şomcuta Mare ar putea crea o ‘stare de sporită de disconfort’ în rândul cetăţenilor.

‘O prezenţă sporită de migranţi peste numărul celor aflaţi în mod constant în centru cu siguranţă ar crea o stare sporită de disconfort în rândul cetăţenilor. De-a lungul anilor, centrul a găzduit şi până la 60 de migranţi, ajunşi ilegal în ţară, însă aceşti oameni n-au creat niciodată probleme pe timpul şederii aici. Un număr sporit de persoane, cam peste 300, care ar putea fi cazate în centru, chiar temporar ar fi deja o problemă pentru noi ca administraţie, dar şi pentru cei peste 3.500 de locuitori. Din toate informaţiile prezentate în media, îndeosebi la tv, am putut realiza că aceşti oameni sau o parte din aceşti oameni, ajunşi în ţările care-i găzduiesc, provoacă situaţii dintre cele mai neplăcute’a spus Florin Talpoş.

Primarul oraşului Şomcuta Mare a mai precizat că de-a lungul anilor migranţii care au trecut prin centrul din localitate au muncit pentru localnici, unii chiar au învăţat limba română, iar alţii au ales să plece mai departe în alte ţări europene.

‘Din câte ştiu, centrul găzduieşte acum 3-4 cetăţeni străini care niciodată n-au creat probleme în comunitate. O parte dintre străinii care au trecut prin centru, majoritatea din Siria şi Pakistan, s-au integrat în viaţa din comunitate, au lucrat ca zilieri în agricultură pentru localnici, iar alţii chiar s-au străduit să înveţe limba română. Au fost cazuri rare, dar localnicii i-au apreciat pe străinii care au făcut un efort considerabil în a se adapta la condiţiile oferite de noi românii ca gazde’, a arătat Florin Taploş.

În context, primarul oraşului Şomcuta Mare a mai precizat că dislocarea unui număr crescut de migranţi repartizaţi de UE ţării noastre ar putea provoca probleme diferite atât administraţiilor locale, cât şi celor care gestionează activităţile acestor centre.

‘Pe lângă impactul social şi percepţia comunităţii, o altă problemă va fi asigurarea hranei pentru aceşti oameni care consumă doar un anumit gen de alimente, lucru care ar putea fi destul de dificil în a asigura constant hrană la un număr mare de persoane. Revenind la oraşul Şomcuta Mare, cred că mai degrabă suntem îngrijoraţi decât speriaţi de ceea ce s-ar putea întâmpla ca într-o bună zi, să vedem pe străzi un număr mult mai mare de cetăţeni străini decât în mod obişnuit aşa cum a fost în ultimii ani’, a precizat Florin Talpoş.

Potrivit prefectului judeţului Maramureş, Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanţii de Azil din oraşul Şomcuta Mare dispune de 100 de locuri de cazare şi în caz excepţional ar mai putea oferi încă 150 de locuri.

Centrul se află în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări şi funcţionează într-o fostă cazarmă militară care a aparţinut trupelor securităţii, ulterior Jandarmeriei Maramureş. Centrul oferă condiţii optime de trai, asistenţă medicală primară, cât şi spaţii potrivite destinate activităţilor educative- recreative.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.