O descoperire recentă dă peste cap tot ce știam despre diabetul zaharat. Factorul surpriză în dezvoltarea bolii

O descoperire recentă dă peste cap tot ce știam despre diabetul zaharat. Factorul surpriză în dezvoltarea bolii

Diabetul de tip 2 se numără printre afecțiunile moderne căreia îi cad pradă un număr foarte mare de persoane la nivel internațional. Această boala cronică, netransmisibila, apare în clipa în care organismul nu mai poate produce insulina sau atunci când corpul nu poate utiliza corect insulina. Oamenii de știință și medicii cad de acord asupra faptului că în cazul diabetul zaharat, atenţia la dietă este esenţială. Cu toate acestea, un nou studiu aduce informații importante și, totodată, surprinzătoare, cu privire la factorii nocivi în declanșarea și dezvoltarea acestei afecțiuni.
Conform unui grup de cercetători australieni, instalarea și dezvoltarea diabetului zaharat nu depinde doar de modul de a ne hrăni. Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud, lipsa somnului este, de asemenea, unul dintre factorii declanşatori ai diabetului de tip 2.

Somnul, factorul cheie în ținerea sub control a diabetului de tip 2

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie în urma unui studiu în care participanţii cu dificultăţi de somn au avut, de asemenea, tendinţa de a avea mai mulţi indicatori de sănătate cardio-metabolică, în medie, cum ar fi markeri de inflamaţie, colesterol şi greutate corporală. Toți acești factori pot creşte probabilitatea de a dezvolta diabetul de tip 2, o boală care afectează peste 422 de milioane de oameni la nivel global.Dr. Lisa Matricciani, cercetător UniSA, spune că diferite aspecte ale somnului sunt asociate cu factori de risc pentru diabet. „Toată lumea ştie că somnul este important. Dar când ne gândim la somn, ne concentrăm mai ales pe câte ore dormim, când ar trebui să luăm în considerare şi experienţa noastră de somn în ansamblu”, explică omul de știință, citat de Mediafax. „Cât de adânc dormim, când ne culcăm şi ne trezim şi cât de regulate sunt obiceiurile noastre de somn, pot fi la fel de importante ca durata somnului pentru diabetul de tip 2”.

Studiul a evaluat peste 1.000 de adulţi australieni cu o vârstă medie de 45 de ani. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat o serie de caracteristici ale somnului: tulburări de somn auto-raportate, durata, timpul, eficienţa şi variabilitatea de la zi la zi a duratei somnului. „În acest studiu, am examinat asocierea diferitelor aspecte ale somnului cu factorii de risc pentru diabet şi am găsit o legătură între cei care au somnul tulburat şi cei care erau expuşi riscului de diabet de tip 2”, explică Matricciani.

Descoperirea este surprinzătoare prin faptul că expune efectele negative pe care lipsa somnului le poate avea asupra sănătății. Conform studiului, cei care au raportat probleme cu somnul aveau, de asemenea, mai multe şanse de a avea un indice de masă corporală mai mare, precum şi markeri sanguini ai colesterolului şi ai inflamaţiei.

„Când vine vorba de criză, ştim că trebuie să ne acordăm prioritate somnului pentru a rămâne sănătoşi. Sunt necesare mai multe cercetări, dar, după cum arată studiul nostru, este important să ne gândim la somn în ansamblu”, conchide omul de ştiinţă.sursa:Realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.