O echipă de cercetători a anunţat identificarea unui nou antibiotic capabil să ucidă şi bacteriile rezistente

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Lincoln (Anglia) a anunţat identificarea unui nou antibiotic ce este capabil să ucidă chiar şi bacteriile care au dezvoltat rezistenţe la tratamentul cu antibiotice, descoperire ce ar putea duce la apariţia unei noi clase de antibiotice, prima după mai bine de 30 de ani, conform Press Association care citează un studiu publicat în ultimul număr al revistei Journal of Medicinal Chemistry.

Cercetătorii au creat o formă simplificată, de sinteză, de teixobactină, un antibiotic natural descoperit de cercetători americani în mostre de sol, în 2015, potrivit Agerpres.

Teixobactina a fost prezentată drept un antibiotic capabil să distrugă patogenii rezistenţi la antibioticele obişnuite, aşa cum este MRSA (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus). Noul studiu realizat la Universitatea din Lincoln reprezintă încă un pas important în direcţia lansării pe piaţă a unei noi familii de antibiotice bazată pe teixobactină.

Echipa de cercetători britanici a dezvoltat o serie de versiuni sintetice de teixobactină prin înlocuirea unor aminoacizi cheie. Aceste versiuni sintetice simplificate şi-au demonstrat eficienţa în condiţii de laborator, împotriva unor bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotice. Cercetători de la Singapore Eye Research Institute (SERI) au folosit aceste versiuni sintetice în cadrul unor experimente, reuşind să elimine infecţiile bacteriene rezistente la antibioticele obişnuite pe şoareci.

Pe şoarecii trataţi cu teixobactină sintetică s-a putut observa că severitatea infecţiei cu MRSA a rămas minimă, până la eliminarea completă a bacteriilor care o provocau.

Aceste rezultate oferă noi speranţe în războiul împotriva superbacteriilor rezistente la antibiotice. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în 2050 câte 10 milioane de oameni ar putea muri în fiecare an din cauza infecţiilor cu superbacterii. Anul trecut OMS a descris problema rezistenţei la antibiotice drept „o urgenţă globală de sănătate”, experţii avertizând că ar putea ajunge să reprezinte o ameninţare mai mare pentru sănătate decât afecţiunile oncologice.

„Translatarea succesului înregistrat de noi cu aceste versiuni sintetice simplificate (ale antibioticului) de la eprubetele de laborator la cazurile reale (de infecţii) reprezintă un salt cuantic în dezvoltarea de noi antibiotice şi ne aduce mai aproape de valorificarea potenţialului terapeutic al teixobactinei simplificate”, a comentat Dr. Ishwar Singh, specialist în dezvoltarea noilor medicamente de la Şcoala de Farmacie a Universităţii din Lincoln.

„Mai este nevoie de foarte multă muncă pentru a obţine un antibiotic pe bază de teixobactină pentru uz uman – poate peste 6 – 10 ani medicii vor prescrie astfel de medicamente – dar este un important pas în direcţia cea bună”, a adăugat el.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.