O INVENȚIE PE ZI Agrafa de birou

Agrafa de birou a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea, când mai mulți inventatori au prezentat proiecte asemănătoare, unele doar pe hârtie, altele brevetate. Până la apariția agrafei de birou, oamenii foloseau bolduri sau panglici legate prin găuri în colțul paginilor pentru a ține laolaltă mai multe foi de hârtie.

Cornelius Brosnan și-a brevetat invenția unei agrafe numite ”konaclip” în anul 1900, iar unii îi acordă lui reușita invenției. În 1899, William Middlebrook a patentat designul agrafei, dar nici el nu a primit numele de ”părinte al agrafei”.

Inventatorul agrafei de birou este norvegianul Johann Vaaler.

Acesta a realizat desenele proiectului în 1899. Cum Norvegia nu avea pe atunci o lege a brevetelor, Vaaler a trebuit să caute drepturi de autor în Germania și Statele Unite ale Americii, reușind să-și breveteze proiectul în anul 1901. Născut pe 15 martie 1866 în Aurskog, Norvegia, Johann Vaaler a fost încă din tinerețe un cunoscut inovator, iar după absolvirea Facultății de electronică, știință și matematică s-a angajat la un birou de invenții, perioadă în care a inventat și agrafa de birou, în 1899.

Au urmat mai multe desene desprinse din designul original, dar numai unul a rămas ideal, anume modelul de agrafă de birou din zilele noastre.

Prima producție în serie de agrafe de birou a fost lansată la începutul anului 1900 de către compania engleză Gem Manufacturing Ltd.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.