O nouă carte prezintă frumusețile Borșei: ”Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”

O nouă lansare de carte va avea loc în Borșa, o carte care descrie, în pași concreți, cum a organizat orașul o olimpiadă de iarnă perfectă, în 1936. ” Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei „, acesta este titlul cărții. Evenimentul de lansare va avea loc în data 11 decembrie 2015, de la ora 12.00, în Holul Central al Primăriei Borșa.

Cartea prezintă, în paginile sale, istoria practicării sporturilor de iarnă în Stațiunea Turistică Borșa. Răsfoind cartea ”Compas/ Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei”, gândul te duce instant la frumusețile Borșei și la tot ce oferă mai frumos acest oraș.

András Killyéni, autorul acestei lucrări de o extraordinară profunzime elogiază pârtiile din Borșa și plăcerea de a schia, indiferent de naționalitatea schiorilor. ”Citind cartea, aflăm că, la începutul anilor ’40, în Băile Borșa, sportul şi fair-playul au triumfat asupra legilor dictate de război. Maghiari şi români s-au întâlnit aici cu polonezi, germani şi norvegieni, iar apartenenţa politică sau poziţia în război a ţării din care au venit n-a contat printre schiori. În 1936 aici a fost organizată o Olimpiadă de Iarnă perfectă, pe care liderii sportului din Ungaria au dorit să o depăşească, iar localnicii i-au înțeles importanța. Autorul ne spune că centrul de schi din Borșa a legat destine umane. S-au legat aici poveşti de dragoste şi prietenii pe viaţă. Băile Borşa este cel mai frumos exemplu pentru cooperarea care poate fi mai puternică decât războiul şi ura, iar inaugurarea „pârtiei Olimpia” a avut loc de Crăciunul anului 1941. Și de atunci, de câte ori spui Borșa, gândul te duce și la pârtiile de schi. Băile Borşa nu a devenit niciodată acel centru internaţional pentru sporturile de iarnă care ar fi meritat să fie prin frumuseţea şi facilităţile ei, însă speranța ne face să credem că odată, cândva, pârtiile din Borșa vor fi exploatate la justa lor valoare”, a declarat Sorin Ion Timiș, primarul Orașului Borșa, care și-a exprimat speranța ca această lansare să fie una de excepție.visul unei olimpiade

 

Amalia Babici Man

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.