O singură ţară din lume vrea să renunţe la plata cu bani lichizi

Suedia este ţara care ar vrea să abandoneze cât mai curând plata în bani lichizi în următorii 5 ani. Deja suedezii plătesc cu cardul 4 din cinci produse pe care le cumpără.

În anii recenţi, tot mai multe persoane folosesc din ce în ce mai puţin banii cash, preferând să plătească bunurile şi serviciile cu cardul, precum şi prin aplicaţii mobile.

Suedezii mai folosesc cash doar în proporţie de 18% din tranzacţii. Iar  până în 2023, Suedia ar renunţa total la cash şi va fi complet digitalizată.

Paradoxul suedez este că plățile mobile nu au reușit deocamdată să intre în obișnuința cetăţenilor acestei ţări, doar 0,4% din plăți fiind făcute prin intermediul aplicațiilor. Cardurile de credit și de debit sunt însă de actualitate.

Şi China e pe cale să renunţe la banii lichizi. Deja numărul plăților mobile din această ţară s-a dublat anul trecut.

Suedia a fost prima ţară din Europa care a introdus în circulaţie bancnotele, în 1661. Ţara vrea în schimb să emită o moneda naţională digitală, denumită „e-krona”. Banca Centrală a Suediei, Riksbank, analizează posibilitatea emiterii monedei digitale „e-krona” în viitorul apropiat.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.