Oamenii cu care ne mândrim, acum la ceas aniversar!

Lt. col. Ioan Daniel Muresan:,, Orice tanar poate sa devina pompier, dar nu orice tanar poate sa faca aceasta meserie cu placere’’

Meseria de pompier nu este usoara.La o prima vedere, pare usoara. Este una foarte grea. Foarte grea. Poti sa mergi la munca, dupa care sa mergi in misiune de salvare de vieti omenesti sis a nu te mai intorci niciodata. Sa nu te intalnesti niciodata cu familia, prietenii, cunoscutii. Astfel de cazuri au fost. Lt.col.Ioan Daniel Muresan, mi-a relatat cateva cazuri. Pompierii sunt in linia intai. Asa cum au fost pe Dealul Spirii  cu doua secole in urma.Respectul nostru pentru acesti oameni, trebuie sa fie mare. Merg prin foc, prin apa, la accidente sunt prezenti, sunt langa noi in orice situatie-limita.

La ceas  aniversar, sa le uram sa aiba parte de interventii cat mai usoare, -sau daca s-ar putea acele interventii sa nu fie- si nu in ultimul rand, sa le spunem din suflet: Suntem mandri de voi! Suntem mandri de pompierii maramureseni! La multi ani!!!

Domnule Comandant, Muresan, care sunt realizarile pompierilor locali cu care va mandriti?

Am fost  Inspector Sef imputernicit de la 1 noiembrie 2013 si cu drepturi depline sunt de la 1 iulie 2014.

Totusi pot sa ma mandresc cu cateva realizari in plan profesional, respectiv obtinerea unui meritos loc II, la concursurile profesioniste ale pompierilor militari in vara acestui an; in conditile in care pana acuma ocupam locurile 4-5, la etapa zonala. Anul acesta am reusit un salt semnificativ, in etapa zonala.Am reusit, deasemenea sa ne calificam la etapa nationala, cu lotul reprezentativ al Inspectoratului la concursul National de Descarcerare si Prim Ajutor. La proba de Trauma, am ajuns la faza Nationala, unde am obtinut locul 4.La Etapa zonala cu echipa de Descarcerare locul 3.

Am reusit  prin Programul Operational sa aduc inca o Autospeciala noua de stingere cu apa si spuma. O ambulanta de Terapie Intensiva, de rezerva. La nivelul judetului a fost doar o singura ambulanta de Terapie Intensiva, care in momentul in care se defecta nu aveam acea Autospeciala, dar cu sprijinul domnului doctor Arafat si a autoritatilor locale si judetene, am obtinut obtinerea a inca unei Autospeciale, care este in rezerva.

Cat de complexa este munca de pompier?

Daca acuma cativa zeci de ani, 15-20 de ani, cand spuneai ,,pompier’’, spuneai doar stingerea incendiilor, pe parcursul anilor atributiile noastre s-au lungit. Astfel dupa ce au intrat in dotare autospeciale  de descarcerare, am inceput sa intervenim la accidente rutiere la descarcerare. In 2004, cand Grupul de Pompieri Maramures s-a unit cu Inspectoratul de Protectie Civila si am devenit Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, de atunci am inceput interventiile la: inundatii, la calamitati, la cutremure, la absolut orice inseamna o situatie de urgent. Din 2010 in judetul nostru a fost infiintat si functioneaza Serviciul Mobil de Urgenta    si Descarcerare (SMURD), am inceput sa intervenim si la afectiuni medicale de grad zero, la Prim Ajutor, la accidente rutiere, ajungand in acest moment sa intervenim la absolut orice situatie in  omul este in pericol, sau viata oamenilor a animalelor,  bunurile materiale sunt puse in pericol, acolo suntem si noi.

De ce dotari mai aveti nevoie in momentul de fata?

Prin Programul Operational  Regional atat anul acesta cat si in ultimii 3-4 ani, de cand se deruleaza, am reusit sa aducem in fiecare Subunitate  a Inspectoratului cate o Autospeciala noua, performanta de stingere cu apa si spuma. Am reusit dotarea cu 4 ambulante de prim ajutor, o Autospeciala de Cercetare Chimica Radiologica Bacteriologica Nucleara, Autospeciala de Descarcerari Grele si un punct de comanda mobil singurul din aceasta regiune  de Nord-Vest a tarii.Un punct de comanda mobil. Reusind sa aducem toate aceste Autospeciale sa le aducem in Inspectoratul nostru, n-am reusit sa inlocuim decat circa 20-25% din necesar. In continuare, vom vedea pe strazi, mergand la interventii, autospeciale vechi sau autospeciale de 20-30 de ani vechime  grele, care scot fum, care in momentul in care  ies de pe poarta poti sa le urmaresti pana la iesirea din oras, dupa dara de fum, urmeaza sa aducem o Ambulanta de Salvare de la Inaltime. Speram ca pana la sfarsitul acestui an, sau inceputul anului viitor, tot prin Programul Operational Regional sa avem acea Ambulanta de Salvare la Inaltime.

Care sunt sfaturile dumneavoastra pentru maramureseni si nu numai, sa nu ajunga in situatii-limita?

Sa nu se puna in pericol , respectiv daca vorbim de incendiu sa nu utilizeze focul in zonele periculoase, cu pericol de explozie, cu pericol de incendiu,  in benzinarii. La aparitia codurilor de atentionare si avertizare, la fenomene periculoase, furtuni, vijelii, ploi abundente sa se adaposteasca sa incerce sa nu iasa din casa pe perioada de valabilitate a acelor coduri. Sa se adaposteasca in locuinte solide, in mall-uri, constructii care sa le ofere o protectie.

Recomandati tinerilor sa se indrepte catre aceasta meserie?

Da. Aceasta meserie trebuie sa o faci cu pasiune. Orice tanar poate sa devina pompier, dar nu orice tanar poate sa faca aceasta meserie cu placere. Am inceput sa recrutam voluntari pentru SMURD, ne ajuta foarte mult, acei voluntari. Daca nu vor sa urmeze o cariera militara, pentru ca noi suntem la urma urmei militari, ei pot sa sa inscrie ca si voluntari la SMURD.Se organizeaza cursuri de Prim ajutor, dupa care, prin selectie, in urma unui test, unor texte   practice, pot sa devina voluntari la SMURD. La pompieri inca legislatia  nu ne permite, avand in vedere riscurile meseriei, sa avem voluntari. In schimb la SMURD exista aceasta posibilitate. Iar pentru cei care vor sa devina militari  sa imbratiseze o  cariera militara, avem: : Facultatea de Pompieri si Scoala de Subofiteri de la Boldesti, care abia asteapta sa primeasca tineri, tineri capabili, tineri destepti care sa devina pompieri, fie subofiteri fie ofiteri

Care sunt obiectivele dumneavoastra pe care vi le-ati propus pentru perioada imediat urmatoare, pe plan profesional?

Obiectivele sunt multe, planurile sunt mari, totul este ca ele sa fie bugetate, sa aiba sprijinul autoritatilor locale, judetene. Primul obiectiv, la Borsa as dori Garda de Interventie din orasul Borsa, care apartine de sectia de Pompieri Viseu, sa o transform intr-o Subunitate de rang mai mare iar Garda care este acolo, sa o transfer in zona Leordina,Petrova, avand in vedere distanta dintre Subunitatea din Viseu care actioneaza in aceasta zona si pana in Poienile de Sub Munte, unde sunt aproximativ 35-40 de km. Timpul de raspuns este mult prea mare si atunci unul dintre obiective este sa infiintez acolo daca nu o Garda de Interventie, macar un punct de lucru, sa scurtez distanta si sa scada timpul de interventie.

Un gand pentru cititorii Jurnalmm?

Sa nu aiba niciodata nevoie de serviciile noastre. Niciodata cand se intalneste cu un pompier-ca si o gluma-, un cetatean sa nu-I spuna :,,Spor la lucru!’’. Noi cand avem de lucru este o problema. Sa nu ne spuna niciodata: ,,Spor la treaba!’’ In rest sa fie sanatosi, sa aiba parte de tot ce isi doresc cetatenii judetului, cititorii ziarului dumneavoastra sa nu aiba nevoie de serviciile noastre niciodata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.