Intrarea în biserică a Maicii Domnului reprezintă momentul în care Fecioara Maria a fost dusă de către părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim.
Ca atare, fiind mare sărbătoare, în Maramureș, sunt multe tradiții. În noaptea de Ovidenie se spune că se deschid cerurile, animalele pot să vorbească și oamenii le pot înțelege graiul.
Creştinii aprind lumânări pentru cei plecați dintre noi, în credinţa că, astfel, ei vor avea drum luminat prin lumea de dincolo. În această zi se dau pomeni pentru oamenii care au murit înecați, fără lumânare și pentru copiii care au decedat înainte de a fi botezați.
„Sărbătoarea se ţine cu sfinţenie de către femei, pentru protejarea de boli a celor din casă. Pentru a avea spor și belșug în anul care urmează, femeile și bărbații nu lucrează nimic prin gospodărie. E bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică e dezlegare la pește”, arată muzeograful Gabriela Filip de la Muzeul Satului Baia Mare.
„Bătrânii spuneau că, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este soare şi senin, vara care urmează va fi secetoasă, iar dacă va fi înnorat, iarna va fi grea. În unele zone, astăzi copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Ținute la lumină și căldură acestea vor înflori și vor fi folosite de Anul Nou drept sorcove. De aici și versurile colindelor românești în care regăsim aceste ,,flori dalbe”, ,,flori de măr”, în plină iarnă”, mai arată, astfel, muzeograful băimărean.