Odontofobia – Cum îți convingi copilul să fie prieten cu medicul stomatolog?

Odontofobia – Cum îți convingi copilul să fie prieten cu medicul stomatolog?

Frica de stomatolog este un sentiment natural. Conform statisticilor, românii preferă, în proporție covârșitoare, să amâne cât mai mult mersul la medic. Durerile de dinți sunt, pentru cei mai mulți dintre noi, înspăimântătoare, iar aparatele din cabinet, de nesuportat. Dar totul ține doar de educație, iar generația următoare ar putea evita odontofobia, așa cum este denumită științific această teamă. Copiii tăi trebuie să învețe, chiar dinainte de a avea probleme stomatologice, că o vizită la dentist este binevenită și că îi ajută să-și mențină o dantură perfectă. Dacă vor înțelege partea bună a lucrurilor, cei mici nu vor mai avea niciodată frică de doctor.

Iată, în continuare, câteva dintre cauzele apariței odontofobiei la copii, dar și tehnici de evitare a acesteia:

  1. O boală reală

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște odontofobia ca pe o boală reală. Importanța care i s-a dat acestei afecțiuni rezidă în faptul că poate împiedica desfășurarea actului medical în cele mai bune condiții. Cu alte cuvinte, copilul tău riscă să nu aibă parte de un tratament adecvat și să dezvolte alte probleme dentare.

  1. Cauzele odontofobiei

Pentru copii, amintirile dureroase sunt foarte importante, iar dacă unele dintre ele provin din cabinetul stomatologic, atunci, până la odontofobie, nu mai este decât un pas. Dacă a avut deja cel puțin o experiență neplăcută, este posibil ca micuțul tău să dezvolte o adevărată fobie față de dentist. Se poate, chiar, să fi căpătat o imagine negativă de la colegii de clasă. Creierul lui absoarbe ca un burete orice fel de informații, iar teama este printre ele. De aceea, poate avea inclusiv atacuri de panică înainte de a intra pe ușa cabinetului. Încearcă să-i explici că doctorul este prietenul lui, nu o persoană care ar vrea să-i facă rău. Iar apoi decideți împreună la ce specialist să mergeți.  Site-urile clinicilor stomatologice de renume, cum este 5dent.ro, de exemplu, îți prezintă și echipa de medicală. Poți profita de acest lucru pentru a alege împreună cu cel mic medicul care i se pare lui mai simpatic pentru a face o programare.

  1. Metode de vindecare

– copilul tău trebuie să se obișnuiască, încă de la vârsta de un an, cu cabinetul stomatologic. Trebuie să-l aduci într-o stare emoțională cât mai bună, astfel încât să perceapă totul ca pe o joacă. Nu uita că trebuie să rămână cu amintiri cât mai plăcute din acest loc!

– de asemenea, încearcă să îți schimbi limbajul atunci când vine vorba de dentist. Nu te teme dacă va începe să plângă înainte de plecarea de acasă. E foarte precaut să îndulcești cât mai mult tonul și să folosești eufemisme, cuvinte care să transforme vizita la medic în ceva frumos;

– fă în așa fel încât micuțul să își dorească el însuși să meargă la doctor. Povestește-i despre experiențele tale și insistă pe faptul că durerea ți-a dispărut imediat. Nu-i vorbi despre frică și încurajează-l mereu. El este un viteaz, nu are cum să se teamă de așa ceva!

– nu intra cu el în cabinet. Copilul trebuie să capete singur încredere în stomatolog. El trebuie să învețe că se află acolo pentru un tratament. De altfel, având mai multă experiență, medicul va ști cum să se comporte și pe ce ton să îi vorbească.

În concluzie, odontofobia copiilor poate fi evitată. Educația pe care i-o dai acasă este, de fapt, cel mai bun remediu. Încearcă, la rândul tău, să înțelegi că este pur și simplu o boală de care copilul tău trebuie să se vindece cât mai repede. sursa foto – pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.