Operație contra-cronometru la Spitalului Județean Baia Mare, în cazul unui maramureșean care prezenta un anevrism de peste 7 cm, spart în abdomen

operatie_anevrismO nouă operație extrem de complexă s-a realizat marți, 8 octombrie 2015, în Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Dr. Tiberiu Alin Hînsa, medicul primar coordonator al Secției Chirurgie vasculară a intrat în sală alături de dr. Petruț Giuliano-Sebastian, medic primar Chirurgie toracică, dr. anestezist Adriana Stoicovici, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă și asistentul instrumentar Bujor Samuel, pentru a încerca să salveze viața unui maramureșean de 56 de ani, care s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare acuzând dureri abdominale și stări de oboseală.

După efectuarea tuturor analizelor și consultul specialistului cardiolog s-a stabilit că pacientul prezenta o disecție aortică veche toroco-abdominală și un anevrism de aortă abdominală rupt în retroperitoneu. Cazul a fost prezentat Institutului Inimii care a arătat faptul că pacientul nu ar fi suportat drumul până la Cluj, iar astfel de intervenții sunt dintre cele mai dificile.

În cazul bolnavului care s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare s-a realizat faptul că peste disecția de aortă veche (cândva i s-a rupt stratul interior al aortei), s-a suprapus și un anevrism mai mare de 7 cm, care s-a spart. În astfel de cazuri, 80% dintre bolnavi mor înainte de a ajunge la spital, iar din cei 20% care reușesc să ajungă în mâinile unui chirurg, supraviețuiesc cam jumătate, a explicat dr. Alin Tiberiu Hînsa, medic primar coordonator Chirurgie Vasculară.

”Operația a fost extrem de dificilă, iar disecția de pe aortă a complicat și mai mult lucrurile. De când a fost disecția de aortă cu tromboză, rinichiul stâng al pacientului a devenit nefuncțional, iar anevrismul care s-a rupt în abdomen a creat probleme majore. Am intrat în sală în jurul orei 13.00 și am ieșit, cred, la ora 19.00. A fost una dintre cele mai grele operații de chirurgie vasculară pe care am efectuat-o, o operație cu o mortalitate enormă și care consumă resurse imense. În timpul intervenției chirurgicale am folosit inclusiv recuperatorul de sânge. Pacientul se află în Terapie Intensivă în acest moment și este monitorizat permanent, monitorizare care este la nivelul unui centru universitar. Starea critică în cazul unor astfel de operații este de 4 – 5 zile, abia apoi putem să ne pronunțăm referitor la recuperarea ulterioară a bolnavului”, a declarat chirurgul Alin Tiberiu Hînsa.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.