ORA DE IARNĂ 2018. Vezi cum se schimbă ora. CFR a anunţat ce se întâmplă cu mersul trenurilor în noaptea de 27 spre 28 octombrie
Dăm ceasurile înapoi. Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 27 octombrie şi 28 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), când ora 4:00 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn. Medicii susţin că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătăţii: irascibilitate, tulburări de somn, stres crescut şi aşa-numita astenie de toamnă. Pentru persoanele cu probleme cardiace, riscul de infarct creşte cu 10% în primele trei zile după schimbarea orei.
Mersul trenurilor nu se modifică în urma trecerii la ora Europei Orientale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, informează CFR Călători.
„CFR Călători informează că, începând din 28 octombrie 2018, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM. Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. În noaptea 27/28 octombrie 2018, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie”, precizează sursa citată.
Potrivit CFR Călători, având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi, de 28 octombrie 2018, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.
Ora de iarnă este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume. Motivul ar fi acela că organismul beneficiază de o oră de somn în plus, dar și de lumina naturală din timpul zilei. Se știe că, odată instalată toamna astronomică, zilele se scurtează, iar nopțile devin mai mari și mai geroase.
Trecerea la ora de iarnă ar putea avea efecte asupra organismului. Potrivit medicului Bogdan Ivănescu, bătrânii sunt cel mai puţin afectaţi de schibarea orei. Citeste mai mult pe RTV.NET