Orasul Borsa in prag de sarbatoare!

borsa-maramures-3De Sfantul Gheorghe, borsenii sarbatoresc cu mic, cu mare, ziua orasului. Sfantul Gheorghe este declarat protectorul orasului Borsa, iar borsenii se mobilizeaza in fiecare an pentru a-L cinsti asa cum se cuvine.

Borsa este un oras in Maramures aflat la o altitudine de 617 m in Valea Hotarului, de 673 m in centrul orasului si 823 m in complexul turistic la Gura Fantanii. Relieful este muntos, deosebit de accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel.

Descriere Orasul Borsa – Maramures

Inaltimile maxime se intalnesc in Muntii Rodnei, supranumiti si „Fagarasii Nordului” (Varful Puzdrele de 2188, Pietrosu 2303), in Muntii Maramuresului (cu varful Toroioaga de 1929 la poalele sau fiind situat cartierul Borsa) si Muntii Tibau.

Turismul este dezvoltat, mai mult iarna cand sunt conditii existente pentru practicarea sporturilor de iarna, in urma acestora dezvoltandu-se si unitatile de cazare. Aici sunt amenajate doua partii de ski pentru avansati (Telescaun si Patrat) si una pentru incepatori. Acestea se afla la o diferenta de nivel de 1000 m, iar traseul de schi fiind de 4-6 km. Pe langa acestea se gasesc si doua trambuline pentru sarituri de peste 80 m, una dintre ele fiind cea mai inalta trambulina naturala din Europa.

Insa nu doar iarna este vizitata si prezinta un punct de interes important, si vara,  se poate vizita:

•   Biserica de lemn este realizata in plan dreptunghiular, acoperisul principal acoperind portalul, pronausul si naosul. Interiorul a fost pictat de catre un artist necunoscut in anul 1775, programul iconografic nefiind tipic pentru aceasta zona a Maramuresului, datorita faptului ca scenele religioase din punct de vedere tematic nu prezinta o anumita ordine logica intre ele;

•    Cascada Cailor cu o cadere de peste 80 m se afla pe versantul nordic al Muntilor Piatra Rea;

•    Cascada Buhaescu Mare cu o cadere de 20 m se gaseste pe paraul cu acelasi nume sub Piatra Buhaescu;

•    Cascada Puzdrele aflata la 1520m altitudine, are o inaltime de 20m si se gaseste pe paraul care izvoraste sub Varful Puzdrele;

•    Cascada Verde se afla pe cursul superior al Paraului Dragos si este in trepte;

•    Cariera de piatra;

•    Se pot realiza trasee in munti (pe Pietrosu Rodnei);

•    Realizarea plimbarilor la Lacul Iezer, Lacul Lala; Lacul Negoiescu, Valea Putreda; Valea Bistricioarei, Lacul Buhaescu care este cel mai mare din Muntii Rodnei si care adaposteste Circurile Buhaescu; Lacul Izvorul Cailor; Lacul Puzdrele; Valea Bila si Valea Bistricioarei;

•    Cabana meteorologica si Puzdrelele;

•    Izvoare cu apa minerala, Fantana Stanchii;

De aici se pot reliza mici excursii spre Sighetul Marmatiei unde se pot vizita bisericutele si portile de lemn de pe Valea Izei prin care este celebru Maramuresul si Sapanta cu Cimitirul Vesel.

Pentru protejarea mediului inconjurator din zona Borsa au fost delimitate sase perimetre de arii protejate:

• Rezervatia Pietrosu Rodnei (Pietrosu Mare) se afla aproape de Borsa si este cea mai mare rezervatie naturala complexa de tip geomorfologic, faunistic si floristic din partea de nord a tarii. Sunt introduse in aria de protectie golul de munte cu vegetatia alpina si subalpina si bradul de padure din regiune.

• Rezervatia Cornu Nedeii fiind infiintata pentru ocrotirea cocosului de mesteacan si a mediului favorabil jnepenisului.

• Rezervatia Salhoi-Zambroslaviile aflata in Muntii Maramuresului. Este o rezervatie de tip geologica si botanica, creata pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica (relict glaciar si specie rara in Romania) care este legata de conditiile de mlastina de la noi. Sunt incluse stancile calcaroase din zona.

• Rezervatia mixta Pestera si Izvorul Albastru al Izei cu scopul protejarii izbucului de la obarsia Izei si are statutul de rezervatie speologica.

• Rezervatia Piatra Rea este situata la nord de creasta principala a Muntilor Rodnei si protejeaza formatiuni geologice spectaculoase, flora rara si peisaj deosebit, dar si animale declarate monumente ale naturii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.