Orașul Ulmeni și satele aparținătoare au o istorie veche care este promovată la nivel local și național!

Orașul Ulmeni  este situat în sud-vestul depresiunii Baia Mare, pe malul râului Someș, cu
deschidere largă spre nord către depresiunea Baia Mare, și cu gâtuire spre sud către Defileul Someșului și Strâmtoarea Țicăului. Ulmeni (1926)  în trecut Sulelmedy sau ”Șulmeni” devine oraș în urma unui referendum și respectiv a Legii nr. 83/05.04.2004.
Sate aparținătoare: Someș Uileac, Vicea, Arduzel, Țicău, Chelința, Mânău și  Tohat

Primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar :

“Pe teritoriul localităților Ulmeni, Arduzel, Someș Uileac, Tohat și Țicau se află construcții care reprezintă adevărate valori de patrimoniu , astfel, în  Ulmeni se află  Biserica de lemn ” sfinții Arhangheli” datând din anul 1720 și Crucea pentru cinstitea eroilor din cele două războaie mondiale; în Arduzel  avem  Biserica din lemn „Sfinții Arhangheli” datând din anul 1650, Biserica de piatră , reformată, datând din sec lV și  Clopotnița din lemn, datând din anul 1726; în  Someș Uileac găsim Biserica de lemn, reformată, datând din anul 1699; iar în Tohat – Țicău Vecinătăți avem: Crucea în memoria eroilor cu  Monumentul scriitorului Petre Dulfu – 1930 și  Ruinele conacului Curie, datând din sec al XIX – lea.

Sunt mândru că reprezint această comunitate plină de istorie în care trecutul și-a pus amprenta asupra noastră iar tradițiile și respectul față de credință și pământ ne conduc zilnic viața și activitățile cotidiene”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.