Dependența tinerilor față de jocurile de noroc devine o problemă care subjugă tot mai mulți tineri, asemeni dependenței de droguri și alcool. Acest fenomen estee periculos în situația în care persoanele afectate recurg la metode neconvenționale pentru a face rost de resursele necesare și ajung să comită infracțiuni în numele acestei dependențe.
Într-un studiu realizat de Asociația Română pentru Jocurile de Noroc s-a constat faptul că procentul tinerilor dependenți de jocurile de noroc din România este cel mai mare din Europa. Dintre tinerii care sunt dependenți patologic de sloturi, 66% consumă alcool, 14% au apelat la droguri, iar 66,66% fiind consumatori de tutun, toate acestea fiind o consecință a practicării jocurilor de noroc.
Pe baza acestor realități îngrijorătoare, senatorul Liviu Marian Pop s-a alăturat inițiativei legislative a mai multor parlamentari PSD, de modificare a OUG77/2009 și HG 270/2009.
Inițiativa legislativă vizează modificarea Legii privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc pentru a proteja tinerilor împotriva riscurilor psiho-sociale şi materiale ale dependenţei de jocuri de noroc, precum şi pentru atragerea răspunderii pentru admiterea la jocurile de noroc a persoanelor în alte spații decât cele legale.
Prin aceste modificări se urmărește eliminarea din spațiile comerciale a sloturilor, exploatarea acestui tip de joc va fi posibilă doar în spații special amenajate (Casino) sau în agențiile Companiei Naționale Loteria Română care oferă garanțiile necesare de exploatare, conform legislației în vigoare, fără să pericliteze buna dezvoltare a oamenilor.